Mobiliteit moet ‘brede welvaart’ stimuleren

Hoe bewegen we betaalbaar, veilig, makkelijk en gezond in Stad en Ommeland? Vanuit die vraag is de provincie in gesprek gegaan met jongere en oudere inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om het nieuwe Programma Mobiliteit (pdf) vorm te geven. Met het programma maken we keuzes voor de bereikbaarheid in én van onze provincie voor de komende vijftien jaar. Dat is belangrijk, want als D66 zien we dat mobiliteit een cruciale rol speelt om te kunnen werken, leren, wonen en recreëren in Groningen. Vorige week spraken we daarom digitaal met onze leden over dit thema, deze week kwam het nieuwe programma aan bod in een Statencommissie.

Beeld: Provincie Groningen

Bijdrage aan
‘brede welvaart’

Bijzonder aan het nieuwe programma is dat mobiliteit niet als doel wordt gezien, maar juist als middel om te werken aan de verschillende opgaven waar de provincie voor staat. Statenlid Peter Gerrits: ‘’Mobiliteit is nodig om andere beleidsdoelen te realiseren. Door in te zetten op ‘mobiliteit voor iedereen’ maken we duurzame groei van onze provincie mogelijk en leveren we een bijdrage aan de brede welvaart van Groningers.’’ De zogenaamde OV-hubs spelen hierin een belangrijke rol, en deze moeten daarom goed bereikbaar en van alle gemakken voorzien zijn. Wij vinden het belangrijk dat gebruikers hier permanent bij betrokken worden: zij weten als ervaringsdeskundigen immers als geen ander waar verbeteringen mogelijk én nodig zijn.

Milieuvriendelijk en actief hand in hand

Uiteraard is ook de aanpak van de klimaatverandering één van de doelen waarin mobiliteit niet achter kan blijven. Verkeer en vervoer zorgen in onze provincie namelijk voor een kleine twintig procent van de totale CO2-uitstoot. De ambitie van de provincie is om in 2035 de uitstoot van alle mobiliteit terug te brengen tot nul, onder andere door verduurzaming van bussen en treinen. Technologische ontwikkelingen zoals autonoom vervoer en het gebruik van drones spelen daarin ook een belangrijke rol. Daarnaast moet wat ons betreft vol worden ingezet op wandelen en fietsen door hiervoor goede paden en routes te blijven ontwikkelen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens goed voor de gezondheid. D66 vindt daarom dat vanuit het Programma Mobiliteit gewerkt moet worden aan sportieve infrastructuur, zoals wandelroutes die zich niet houden aan de grenzen van provincies en een fietsberg, waar op ons initiatief nu onderzoek naar wordt gedaan.

Van ambitie naar uitvoering

De ambities uit het programma worden komend jaar vertaald in concrete doelen en projecten. ‘’De inzet op brede welvaart wordt door de D66-fractie zeer gewaardeerd,’’ geeft Peter aan. ‘’Het moet dan wel gaan om brede welvaart voor álle Groningers. Qua mobiliteit is het daarvoor noodzakelijk dat de Nedersaksenlijn er komt, naar Stadskanaal én verder naar Emmen, om ook Oost-Groningen volledig aan te sluiten op de ontwikkelingen in onze provincie.’’ Bij de ledenbijeenkomst werd het belang van deze verbinding voor werkgelegenheid, onderwijs en leefbaarheid in de regio eveneens duidelijk benadrukt. Andere projecten die wat ons betreft aandacht verdienen zijn de fietsroute naar de nieuwe Campus Eemsdelta in Appingedam (waar inmiddels geld voor is vrijgemaakt) en het toeristische netwerk rondom de Eemshaven, nu volgend jaar de eerste veerboten naar Noorwegen gaan varen. En uiteraard blijven we ons hard maken voor een snelle verbinding met de Randstad, via de Lelylijn. Kortom: genoeg werk aan de winkel om Groningen nog meer in beweging te brengen!