D66 presenteert Fietsplan Groningen

Naar aanloop van het Fietsdebat presenteert D66 haar Fietsplan voor Groningen. Elf punten om Groningen de meest fietsvriendelijke provincie te maken.

OV fietsen voor iedereen

Een OV fiets moet voor iedereen in onze provincie beschikbaar zijn. Daarom wil D66 op elke ‘hub deze voorziening realiseren. Daarmee stimuleren we nog meer mensen om gebruik te maken van de fiets en het OV.

Faciliteer fietsen voor forens, fanatiekeling en flaneur

De fiets is de norm en stimuleer iedere vorm. Voor D66 is de fiets meer dan een middel om van A naar B te komen; het is vervoer, flirten, uitwaaien, verwerken en fitness in één. Geef de fietser prioriteit bij alle toekomstige gebiedsontwikkelingen.

We willen naast elkaar fietsen

Indien ruimte is gewenst kiest D66 voor de fiets. Auto’s zijn welkom maar steeds vaker te gast op straat.

We willen overal doorfietsen

Uiteraard is fietsen al een feest in onze mooie provincie, maar er komen nog meer fietsverbindingen bij als het aan D66 ligt. Naast de verbindingen Zuidhorn-Leek en Appingedam-Delfzijl, wil D66 de komende periode doorfietsroutes naar Grootegast en Veendam.

Voetganger en fiets zijn gelijkwaardig in de gemeenschappelijke ruimte

Investeer in een ‘beweeginclusieve’ openbare ruimte, onder andere door meer veilige en toegankelijke fiets- en wandelpaden te realiseren.

De fiets maakt van deur tot deur in het OV succesvol

D66 kiest er voor dat werk, opleiding en andere voorzieningen met het OV en/of de fiets goed bereikbaar moeten zijn. Knooppunten of ‘hubs’ spelen een belangrijke rol in de keuze van nieuwe bouwlocaties. De infrastructuur van OV hubs willen we uitbreiden met (elektrische) ov-fietsen, laadpalen, pakketafhaalpunten, toiletten en bedrijvigheid.

Recreatief fietsen draagt positief bij aan gezondheid

Sport en bewegen maken van meet af aan onderdeel uit van onder meer het nieuwe Programma Mobiliteit. En geef fietsen een structurele en prominente plek een Gronings Provinciaal Beweegakkoord en werk samen met gemeenten, onderwijs, sportorganisaties, zorginstellingen en bedrijven werken aan een actieve fietsprogramma’s voor alle inwoners.

WaddenBerg en WeCycleMountain

Onze provincie heeft kansen voor een fiets-, gravel- en mountainbike berg bij Usquert en Veendam. D66 wil deze periode bij minstens één de spade in de grond. Creëer de fiets- en wandelberg, ofwel een ‘Wielerwierde’, als uithangbord voor de provinciale ambities op het gebied van sport, beweging, fietsen en wandelen.

Wielerkoersen weer terug in de provincie Groningen

Bauke Molema is begonnen op de fiets van Zuidhorn naar Groningen en groeide door tijdens de wielerkoersen in de provincie. Het is onacceptabel dat koersen zoals the Healthy Aging Tour onder een andere naam elders worden georganiseerd. Net als in Vlaanderen kunnen wij ook koersen organiseren met goed opgeleide vrijwilligers. Geef hen een opleiding, vertrouwen en ruimte.

Hou het fietsknooppuntennetwerk compleet, veilig en netjes.

Samen met gemeenten is geïnvesteerd in de ontbrekende schakels in het fietsknooppuntennetwerk en het verwijderen van onnodige paaltjes op fietspaden. Dat vraagt structureel onderhoud.

Fietsen moet iedereen in Groningen kunnen leren

In acht van de tien gemeenten komt of is al een kinderfietsroute waardoor kinderen op jonge leeftijd worden gestimuleerd om te fietsen en met het doortrappersprogramma krijgen in alle tien gemeenten ouderen hulp bij het leren fietsen op e-bikes. D66 wil dat de provincie Groningen samen met partners de inwoners in alle gemeenten in Groningen stimuleert om veilig te leren fietsen om alle vormen.