Toekomst na de
gaswinning
De gaswinning heeft nog steeds een grote invloed op het leven van veel Groningers. Boven alles hebben wij ons als D66 dit jaar daarom, net als eerdere jaren, ingezet voor de inwoners van het aardbevingsgebied. Zij verdienen na voortdurende onzekerheid zicht op veiligheid en duidelijkheid. We staan daarom positief tegenover de nieuwe afspraken die in november gepresenteerd zijn. Inwoners krijgen meer eigen regie en ontvangen een terechte compensatie. We begrijpen echter ook dat veel Groningers zullen denken: eerst zien, dan geloven. De aardbevingsproblematiek zal dan ook als vanzelfsprekend onze aandacht blijven houden.
Tegelijkertijd zetten wij ook in op een toekomstperspectief voor na de gaswinning. Het Nationaal Programma Groningen biedt hierbij naar onze mening veel kansen, onder meer als het gaat om onderwijs, gezondheid en leefbaarheid. Veel inwoners hebben het afgelopen jaar zelf ideeën ingediend voor de ‘Toukomst’ van Groningen, waaruit in januari door het ‘Toukomstpanel’ een keuze zal worden gemaakt. De energietransitie leidt eveneens tot veel mogelijkheden om de economie en werkgelegenheid in Groningen te versterken. Door de beëindiging van de gaswinning dreigen duizenden mensen hun baan te verliezen, terwijl er ondertussen veel kansen liggen in de omschakeling naar duurzame energieopwekking. Onze fractie was dan ook blij met de fondsen die hiervoor door de Europese Unie zijn toegekend, zodat bijvoorbeeld echt werk kan worden gemaakt van de groene waterstofeconomie. Zo kunnen we al het talent dat onder inwoners aanwezig is voor onze provincie behouden.
Belangrijk is dat iedereen mee kan doen en denken in deze transitie. We hebben daarom nogmaals het belang van een investeringsregeling voor mensen met een smalle beurs benadrukt en ingezet op extra steun voor energiecoöperaties. Daarnaast is onze motie aangenomen waarin wij oproepen om door middel van burgerpanels inwoners een stem te geven in de Regionale Energie Strategie.