TK2021: Mobiliteit met oog voor de toekomst

Blijft thuiswerken en digitaal overleggen ook na de coronacrisis de norm? Of heeft iedereen over tien jaar nog steeds een eigen auto op de oprit? Mobiliteit is bepalend voor de leefbaarheid van buurten en dorpen, het sociale contact tussen inwoners en de ontwikkelingen in de wereld om ons heen.

Beeld: Provincie Groningen

Inzet voor fiets en
openbaar vervoer

Voor D66 staat hierbij de fiets op één. We creëren veilige (door)fietsroutes die de provincie verbinden en aantrekkelijker maken. Met OV-hubs verbeteren we de aansluiting tussen de verschillende vormen van vervoer en investeren we in de bereikbaarheid én leefbaarheid. De Lelylijn en Nedersaksenlijn bieden kansen om overal te werken en ruim te wonen in het Noorden.

Duurzaam vervoer
van goederen

Vervoer gaat niet alleen over mensen, maar ook over goederen. D66 ziet mogelijkheden om deze op een innovatieve en duurzame manier te bezorgen. Bijvoorbeeld met ‘cargobikes’, of door slim te combineren met publiek vervoer. Waarom moet de pakketbezorger immers de hele provincie door als de bus of regiotaxi bij wijze van spreken achter hem aan rijdt?

Samen geven we bereikbaarheid vorm

Dit alles laat zien dat de mobiliteit van de toekomst ons voor belangrijke keuzes stelt. Voor de uitwerking van het mobiliteitsprogramma is de provincie in gesprek gegaan met inwoners, bedrijven en organisaties om te horen wat hen beweegt. Ook het komend jaar worden deze sessies voortgezet, op weg naar de uiteindelijke versie van het programma. D66 kijkt hiernaar uit. Zo geven we samen de toekomstige bereikbaarheid en verbondenheid van onze provincie vorm.