De vragen:
1.Is het college op de hoogte van de wettelijke verplichting voor gemeenten om niet- Nederlandse EU-burgers te informeren over hun stemrecht? Indien ja, is de gemeente Nieuwkoop naar uw mening in overeenstemming met deze verplichting? Indien dit niet het geval is, welke concrete verbeteringen heeft het college gepland om zo spoedig mogelijk te voldoen aan deze wettelijke verplichting?
2.Hoe voorziet de gemeente Nieuwkoop momenteel in de informatiebehoefte van niet- Nederlandse EU-burgers die zich in de gemeente vestigen? Welke specifieke informatie wordt aan hen verstrekt? En binnen welke termijn worden deze nieuwe inwoners geïnformeerd over hun democratische rechten?
3.Hoe is dit in de gemeente Nieuwkoop geregeld voor arbeidsmigranten en statushouders?
4.Gemeenten zijn verplicht om tenminste zes weken voor de dag van de kandidaatstelling de mogelijkheid van registratie opnieuw onder de aandacht te brengen. Voldoet Nieuwkoop aan deze verplichting? Indien niet, kunt u ervoor zorgen dat de gemeente aan de wettelijke eisen voldoet en dit voor de aankomende verkiezingen geregeld is? Het kiesrecht is een recht voor iedereen. Er zijn behalve eerder genoemde verkiezingen ook andere verkiezingen, zoals de gemeenteraadsverkiezingen, wanneer ook niet- Nederlanders in hun woongemeente mogen stemmen. Voor D66 Nieuwkoop is het belangrijk dat ook anderstaligen goed geïnformeerd worden over de verkiezingen. Op de website van de gemeente Nieuwkoop kon ondergetekende geen anderstalige informatie vinden. Ook is het formulier model Y 32 (nodig voor EU-burgers om zich als stemgerechtigden te registeren) niet op de website te vinden.
5.Op welke manier wil het college alle relevante informatie over verkiezingen aan alle inwoners van Nieuwkoop, niet alleen Nederlandstaligen, maar ook voor anderstaligen, doen toekomen?
6.Wat gaat de gemeente Nieuwkoop, in brede zin, doen om het belang van de Europese verkiezingen onder de aandacht van onze inwoners te brengen en de mogelijkheden om te stemmen zo toegankelijk mogelijk maken?