Lijsttrekker Jop vindt het tijd voor meer jongeren in de lokale politiek

“Jongeren zijn maar matig vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Amper 7 procent van de circa 8.500 raadsleden in Nederland is jonger dan 30. Het aantal 60-plussers is ruim vijf keer zo hoog”, schrijft Hans Bekker op Binnenlandsbestuur.nl (2022).

Als 21 jaar jonge lijsttrekker krijg ik (Jop van der Pijl) vaak een verbaasde reactie. Een verbaasde reactie wanneer ik mensen vertel dat ik interesse in de lokale politiek heb. De lokale politiek wordt vooral bepaald door “oudere mannen” zoals Hans Bekker ze noemt in zijn artikel. 

Er wordt een verband gezien tussen de grootte van een gemeente en de gemiddelde leeftijd van raadsleden. Zo blijkt namelijk: hoe kleiner een gemeente, hoe hoger de gemiddelde leeftijd van de raadsleden.

Als D66 lijsttrekker in een ‘kleine gemeente’ merk ik ook dat er weinig jongeren zijn in de raadszaal. Momenteel hebben wij in de raadszaal van Nieuwkoop, op fractieassistenten na, namelijk maar 1 raadslid onder de 30 jaar oud. 

De gemiddelde leeftijd van raadsleden is 54,1 jaar in Nederland. Het is dus verfrissend om als jonge lijsttrekker met een kandidatenlijst te komen waarop de gemiddelde leeftijd een stuk lager ligt: 42,6 jaar! Hier ben ik erg trots op. 

30% van onze kandidaten is nog (ver) onder de 30 jaar oud. Dat is belangrijk, want we moeten het samen doen. De uitdagingen die nu op ons pad liggen kunnen en moeten niet alleen worden opgelost door “oudere mannen”, maar door ons allemaal. Solidariteit tussen generaties, samenwerken aan oplossingen voor en door iedereen: daar streef ik naar.

Over 6 weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoop dat u kiest voor een jonge kandidaat. Laten wij samen het verschil maken!