#1 Jop van der Pijl uit Zevenhoven

Jop van der Pijl - Beeld: D66 Nieuwkoop

Jop van der Pijl is lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Momenteel is hij fractieassistent binnen de fractie van de gemeenteraad in Nieuwkoop.

Jop is nog jong, hij is de op-een-na jongste lijsttrekker van D66 in heel Nederland. Naast zijn politieke werk voor D66 Nieuwkoop is hij student Bestuurskunde-Overheidsmanagement in Den Haag. Daarnaast is hij veel te vinden op de vele sportvelden die onze gemeente rijk is. Hij is actief bij de basketbalvereniging in Nieuwkoop, speelt squash en fitness.

Bij de basketbal verricht hij vrijwilligerswerk. Als trainer van de U18 en scheidsrechter is heeft hij een echt hard voor de vereniging. Daarnaast is hij ook vrijwilliger voor het COC en Rode Kruis. Met zijn ouders en 2 honden woont hij al zijn hele leven in Zevenhoven.

  • 23 jaar
  • Zevenhoven
  • Zevenhoven
  • Hij/hem

Waarom ben je lid van D66?
“Ik ben 3 jaar geleden lid geworden van D66. Ik werd lid omdat de partij mij het meeste aansprak. Niet alleen de inhoud, maar ook de mensen. Als ik kijk naar de hoeveelheid kansen die ik dankzij D66 heb gehad mag ik mij rijk rekenen. Nadat je lid wordt gaat er een wereld voor je open. Kansen worden je aangereikt, je moet ze alleen maar willen pakken. Contacten met landelijke, lokale of internationale politici zijn in no-time te verwezenlijken. Interne opleidingen maken het mogelijk om continu te blijven leren en je kan & mag overal meedoen.”

Verder kijken dan morgen, hoe interpreteer je dat?
Verder kijken dan morgen, dat is wat mij betreft het politieke leiderschap dat Nieuwkoop nodig heeft. Er komen uitdagingen op ons af: inwoners vergrijzen, huizen zijn niet betaalbaar voor jeugd en starters, niet iedereen krijgt dezelfde kansen, het klimaat verandert en de lokale reactie blijft uit. Er is geen tijd meer te verliezen om aan de slag te gaan met de grote vraagstukken van deze tijd. 

Ik wil aan de slag. Niet alleen aan de slag voor het Nieuwkoop van vandaag of morgen, maar ook voor het Nieuwkoop van 2030 en verder.”

Je bent lijsttrekker, maar behoorlijk jong. Zie je dat als iets negatiefs?
“Nee, zeker niet. Veel van de keuzes die vandaag worden gemaakt, zijn van grote invloed op mijn generatie. Dit terwijl het vaak mijn generatie is die niet aan tafel zit. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat er alleen oog moet zijn voor de volgende generatie, zeker niet. Ik zeg alleen dat we het samen moeten doen. Solidariteit, dat vind ik heel erg belangrijk”.