Update over de formatie

De informateurs maakten vandaag bekend dat GroenLinks een coalitie wil met D66, PvdA en CDA. Fractievoorzitter Fleur Spijker: “Gelet op de verkiezingsuitslag vindt D66 het belangrijk dat er nu een stabiel, betrouwbaar en onder de Leidenaren breed gedragen gemeentebestuur komt. Er liggen grote taken voor een duurzamere stad met meer woningen en een stabiel vestigingsklimaat. De voorkeurscoalitie is een andere dan D66 heeft geadviseerd bij de verkennende gesprekken. Wij nemen verantwoordelijkheid en gaan de gesprekken aan.”

Doorgaan huidige coalitie

D66 heeft de afgelopen jaren in het stadsbestuur samen met GroenLinks en de PvdA belangrijke stappen gezet richting voor een Leiden waar je betaalbaar kan wonen in een groenere stad met een sterke kenniseconomie. Doorgaan met de huidige coalitie van D66, GL en PvdA was voor D66 voorafgaand aan de verkiezingen een goede optie. Na de verkiezingen heeft die coalitie echter een te kleine meerderheid voor stabiel stadsbestuur.

Kloof in de raad

Daarnaast heeft D66 de afgelopen vier jaar een te scherpe coalitie-oppositie kloof ervaren in de Leidse raad. D66 heeft de afgelopen twaalf jaar als grootste partij steeds de samenwerking gezocht met alle andere partijen in de gemeenteraad. Die werkwijze zouden wij nu graag terugzien in een brede coalitie: een coalitie die zowel in zetelaantal als in ideologie zorgt voor een betrouwbaar en stabiel bestuur van de stad. Een coalitie die van links tot rechts verbindt, waarin een zo breed mogelijk deel van de stad zich kan herkennen. De informateurs hebben een ander advies gegeven en stellen ons daarmee voor een lastige keuze.

Brede, betrouwbare en stabiele coalitie

Er liggen voor het nieuwe stadsbestuur grote taken voor het verduurzamen van de stad, het aanpakken van de woningnood en het zorgen voor meer kansengelijkheid. Dat vraagt om een brede, betrouwbare en stabiele coalitie die op verantwoorde en voortvarende wijze mee aan de slag gaat. Het liefst met een zo progressief mogelijke coalitie, waar een meerderheid van de kiezers om vroeg. De voorkeursvariant van de informateurs is niet de onze, maar als tweede partij van de stad staan wij altijd open voor het gesprek.

Raadsakkoord

D66 heeft een aantal keren voorgesteld om aan de slag te gaan met een raadsakkoord. Daarbij gaat niet een kleine coalitie met elkaar aan de slag, maar wordt de gehele raad betrokken bij de plannen. Hierin kunnen alle partijen met elkaar afspreken welke onderwerpen de komende jaren sowieso aangepakt worden. Deze thema’s krijgen prioriteit, de overige worden gaandeweg besproken. Voor D66 zou dit een mooie volgende stap zijn bij het verbeteren van de Leidse bestuurscultuur.

Vervolg

De komende periode gaan wij in gesprek met de D66-leden en de achterban in de stad om een weloverwogen en verantwoorde keuze voor de stad en onszelf te kunnen maken. Of D66 nu wel of niet in het College komt, D66 zal zich vanuit het politieke midden van de raad inzetten voor Leiden.