Nieuwe Humanities Campus wordt groen en duurzaam

Het gebied tussen Witte Singel en Doelengebied – ook wel bekend als de Humanities Campus – staat een duurzame en groene toekomst te wachten. D66 heeft de handen op elkaar gekregen om duurzaamheid zwaarder te wegen dan de mogelijk architectonische waarde van het onderwijsgebouw naast de UB. De motie hiervoor kreeg steun van een ruime meerderheid in de raad.

Groene campus

De huidige gebouwen van de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen. Het nieuwe plan houdt biedt onder andere meer ruimte voor groen met een centraal campushart, verbinding met het water en een verbeterde openbare ruimte. Duo-raadslid Jurriaan Duijn: “De nieuwe campus mag zich gaan meten met de campussen die we kennen uit Cambridge en Oxford, maar één ding hebben zij niet. Een groene verbinding met het langste parken van Europa: het Singelpark”. Met de uitbreidingen moet de faculteit komende jaren klaar zijn voor een groei tot een totaal aantal van 4.500 studenten. 

De faculteit in de binnenstad van Leiden staat internationaal hoog aangeschreven. Sinds de jaren 1980 is de faculteit gehuisvest langs de Witte Singel, maar in de afgelopen jaren is het aantal studenten, medewerkers, bezoekers en aangesloten kennisinstellingen flink gegroeid. Uitbreiding en vernieuwing was daarvoor hoog nodig. In het oorspronkelijke plan voor de Humanities Campus zou hiervoor ook een deel van de sociale huurwoningen in de wijk moeten verdwijnen. Doordat de bewoners zich hiertegen uitspraken is dit plan verworpen. In plaats daarvan is er een nieuw en aangepast plan opgesteld.

Image: KCAP

Duurzaamheid boven behoud architectuur

Er wordt in dit plan uitvoerig rekening gehouden met verduurzaming. Zo wordt momenteel Cluster-Zuid (Van Eyckhof-Van Wijkplaats) gerenoveerd en verduurzaamd met isolatie, nieuwe efficiënte installaties, zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. Het huidige Lipsiusgebouw wordt vervangen voor een volledig duurzaam en groter exemplaar, en ook het Reuvenscomplex wordt getransformeerd tot een groter en energiezuinig gebouw.

Voor Cluster-Noord (Matthias de Vrieshof) is een toekomstbestendig gebouw nog onzeker. Dit is afhankelijk van een advies van de welstandscommissie, omdat het gebouw uit 1979, samen met de omliggende panden, mogelijk architectonisch van waarde is. Dat zou betekenen dat verduurzamen binnen de huidige constructie moet plaatsvinden. En met de vele betonnen pilaren en complexe vloerconstructie komt de universiteit daarmee in de knel met de duurzaamheidsambities. Duijn: “Daarom heeft D66 de wethouder gevraagd bij het beoordelen van de plannen ook duurzame nieuwbouw toe te slaan op deze locatie. Zo is de hele campus klaar voor de toekomst”.

Al met al is de ontwikkeling van de Humanities Campus een verbetering voor zowel de Universiteit Leiden als de stad Leiden. Het zal de faculteit in staat stellen om haar internationale reputatie verder te versterken en bijdragen aan de toekomst van Leiden als internationale kennisstad.

Image: Universiteit Leiden