Leidse en andere D66-stadsbestuurders: “Nederland moet opnieuw veilige haven zijn voor bedreigde wetenschappers”

Wetenschappers op zoek naar vrijheid konden eeuwen geleden terecht in Nederland. D66-raadsleden uit zeven Nederlandse universiteitssteden roepen het lokale stadsbestuur en het kabinet op hier opnieuw werk van te maken. Want die dreiging is opnieuw aanwezig, nu steeds vaker nieuws uit de Verenigde Staten komt over politiek gemotiveerde ontslagrondes. Met als gevolg dat Amerikaanse wetenschappers overwegen te emigreren naar veiligere landen.

“Wat Descartes in de 17e eeuw in Leiden vond, moeten we nu opnieuw bieden: vrijheid, veiligheid en ruimte voor onafhankelijke wetenschap,” aldus Sander van Diepen, fractievoorzitter van D66 Leiden.
 
Volgens de raadsleden staan academische vrijheden wereldwijd steeds meer onder druk. Met name in de VS, waar wetenschappers op het gebied van klimaat, gender en medische wetenschap steeds vaker worden beperkt of zelfs ontslagen vanwege hun onderzoek. “We zien dat Europese steden als Berlijn, Madrid en Barcelona hier al op inspelen. Het is tijd dat Nederlandse kennissteden zich ook sterk profileren als veilige en aantrekkelijke vestigingsplek voor internationaal toptalent,” aldus Van Diepen.
 
Leiden kent een eeuwenlange traditie als bolwerk van de academische vrijheid. Een stad die als toevluchtsoord diende voor academici die in eigen land bedreigd werden. D66 wil dat motto nieuw leven inblazen nu een nieuwe groep onderzoekers op zoek is naar wetenschappelijk asiel. Naast Leiden hebben ook lokale politici in onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam initiatieven genomen om internationale wetenschappers aan te trekken. Met de brede oproep hopen ze dat ook de overheid zich hierbij aansluit. Of dat gaat gebeuren is echter nog sterk de vraag. De raadsleden uiten scherpe kritiek op de koers van het kabinet. Dat ondanks de geopolitieke ontwikkelingen juist fors bezuinigt op onderwijs, wetenschap en innovatie.

Lees hier de schriftelijke vragen.