Het belang van water voor duurzaam vervoer

Door het samenwerkingsverband Holland Rijnland is een Regionale Strategie Mobiliteit opgesteld. Hierin wordt beschreven hoe gemeenten samen de regionale mobiliteitsopgave willen realiseren.

Het belang van water voor duurzaam vervoer

Tijdens de raadsvergadering van 3 juni 2021 is de Regionale Strategie Mobiliteit vastgesteld. Alle gemeenteraden die horen bij het samenwerkingsverband Holland Rijnland mochten wensen en bedenkingen inbrengen bij de strategie. Zo ook Leiden. D66 Leiden diende hierbij een amendement in om het belang van het water te benadrukken. D66 vindt dat het water in Leiden, als op één na waterrijkste regio van Nederland, een groot podium zou moeten krijgen in alle vormen van duurzame mobiliteit.

Waterboten als openbaar vervoersmiddel

Waterambacht Leiden had mooie wensen bij de strategie en deze gaf aanleiding voor een amendement dat raadslid Francien Zeggelt indiende tijdens de raadsvergadering. In de eerste strategie werd er nauwelijks gesproken over de combinatie tussen mobiliteit en water. Een gemiste kans, gezien de kansen die vervoer over het water kan bieden voor duurzame mobiliteit. Vervoer en transport over water kan verkeersknelpunten helpen reguleren en dit kan ook nog eens heel duurzaam gerealiseerd worden. Dit duurzame transport kan bijvoorbeeld gaan om OV waterboten tussen Katwijk, Leiden en Alphen aan de Rijn, vuilnistransport over het water of een seizoenstrekvaartdienst tussen Leiden Centraal en de Keukenhof. Daarnaast kunnen elektrische laadpalen geplaatst worden voor de beroeps- en pleziervaart en riep het amendement op om verbindingen tussen natuurgebieden langs en over water te identificeren die bij zouden kunnen dragen aan de biodiversiteit.
D66 diende het amendement in samen met Partij Sleutelstad, Partij van de Arbeid en GroenLinks. Bij de stemming tijdens de raadsvergadering werd de motie met 34 stemmen voor aangenomen.