D66 Leiden maakt zich ook grote zorgen over deze ontwikkeling. Duo-raadslid Jurriaan Duijn: “Studenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun huis of kamer brandveilig is. Als ze zorgen hebben over de brandveiligheid, moeten ze die zonder angst dat zij het risico lopen hun woning te verliezen, kunnen melden.” Je verhuurder is simpelweg verantwoordelijk voor een veilig huis, van brandmelders tot doorvalbeveiliging bij grote ramen. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.
D66 bezorgd over grote aantal brandonveilige studentenhuizen
Deze zondag werd bekend dat een op de vier studentenhuizen in Leiden niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Vooral particuliere studentenhuizen zijn de boosdoener. Bovendien zouden particuliere huiseigenaren het niet zo nauw nemen met de brandveiligheid vanwege de hoge kamernood en worden studenten die er wat van zeggen zelfs geïntimideerd.
Brandmelders op de verkeerde plek
Daarnaast krijgt D66 van studenten te horen dat na de nieuwe brandmelderwetgeving van 1 juli 2022 veel brandmelders op onlogische plekken hangen. Sinds die datum moet elke kamer – ook gangen naast badkamers en in keukens – in een studentenhuis een brandmelder hebben. “De brandmelder gaat daardoor wekelijks of zelfs dagelijks af door stoom, of doordat de afzuiging niet goed werkt in de keuken. Studenten kijken daardoor niet meer op van een brandalarm of draaien de melders eruit”, licht Duijn toe. D66 heeft het college gevraagd deze signalen door te geven aan partners zoals woningcorporaties en de brandweer.