Bied werkkansen

Ondernemers zijn de drijvende kracht van de Leidse economie. Zij zien de kansen en uitdagingen van de toekomst. D66 vindt dat in Leiden de ruimte moet zijn om te groeien en te innoveren. Zo creëren we nieuwe banen in de Leidse regio en leven we het motto van de stad na: Leiden als stad van ontdekkingen.

  • D66 wil dat de gemeente in samenwerking met de universiteit, de hogeschool, het mbo en het bedrijfsleven ruimte blijft geven aan het stimuleren van ondernemerschap, zoals het ruimtelijk faciliteren van PLNT in het Energiepark. De samenwerking in de triple helix (onderwijs, overheid en bedrijfsleven) en het gebiedsmanagement op het Leiden Bio Science Park worden wat D66 betreft structureel voortgezet.
  • D66 wil dat er wordt gekeken naar de regeldruk voor ondernemers. Waar het kan moeten regels worden versimpeld, versoepeld of zelfs afgeschaft. Waar mogelijk doen wij dit samen met de andere gemeenten in de Leidse Regio.
  • De Leidse binnenstad is, als huiskamer van de regio, een belangrijke economische trekpleister. Om de binnenstad aantrekkelijk en bereikbaar te houden, moeten er verbeterde verbindingen per voet, per fiets en per OV-aansluiting komen tussen het Leiden Bio Science Park en het centrum. We investeren onder andere verder in het vernieuwen van de looproutes van centraal station en de parkeergarages de stad in.
  • Winkelcentra die daar aan toe zijn, zoals de Kopermolen en het Diamantplein, worden vernieuwd en verduurzaamd. D66 wil die ontwikkeling afmaken.
  • Het Leiden Bio Science Park is één van de belangrijkste motoren van de Leidse economie. D66 wil dat het Bio Science Park de ruimte krijgt om verder te groeien. De samenwerking in de triple helix (onderwijs, overheid en bedrijfsleven) en het gebiedsmanagement op het Leiden Bio Science Park wordt wat D66 betreft structureel voortgezet. Met Oegstgeest en Katwijk wordt een strategie uitgewerkt om ruimte voor groei te blijven creëren. Daarnaast wil D66 dat het Bio Science Park uitgroeit tot een volwaardig stadsdeel, een echt innovatiedistrict, waar ook ruimte is om te wonen, te winkelen en te ontspannen in het groen.
  • Bedrijventerreinen leveren belangrijke werkplekken voor Leiden en voor de regio. Daarom wil D66 dat bedrijventerreinen goed bereikbaar blijven. We zijn zuinig op onze bedrijventerreinen, bieden ruimte om te groeien en willen niet zomaar ruimte op bedrijventerreinen omzetten naar woningbouw.
  • Om de lokale economie en het vestigingsklimaat in de Leidse regio te verbeteren en daarmee de bedrijventerreinen duurzaam te ontwikkelen, wil D66 dat de mogelijkheid voor een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) á la de OMU in Utrecht wordt onderzocht. Deze investeert in nieuwe en te herontwikkelen bedrijventerreinen, waardoor innovatie en snelgroeiende bedrijven in kansensectoren de fysieke ruimte krijgen om voor voldoende werkgelegenheid in een groeiende stad te zorgen. Deze ROM investeert dus niet in bedrijven zelf, zoals het Innovation Quarter.
  • Leegstaande winkels in de Haarlemmerstraat willen wij voorkomen. D66 wil dat de gemeente inzet op het ombouwen van leegstaande winkels in het oostelijke deel van de Haarlemmerstraat tot nieuwe woningen of ruimtes waarin lokale startups of kunstenaars aan de slag kunnen.