D66 Haarlem steunt het Slachthuis – nieuwe keuzes in Cultuurplan 2028

In een stad waar we echt meer moeten doen voor jongeren, kunnen we het ons niet veroorloven om het Slachthuis te laten vallen. Daarom steunt D66 Haarlem het businessplan van het Slachthuis tot 2028, inclusief de bijdrage van € 250.000 per jaar tot en met dat jaar. Voor de periode daarna gaat de gemeenteraad nieuwe keuzes maken voor Cultuur.
“We moeten af van het ad hoc besluiten en het cultuurbeleid weer in zijn geheel bekijken richting de toekomst.”

Slachthuis belangrijke plek in Haarlem

Het Slachthuis is méér dan een poppodium: het is een culturele ontmoetingsplek en creatieve broedplaats voor jongeren in Haarlem-Oost. D66 Haarlem vindt dat jongeren een plek verdienen om zich te ontwikkelen, muziek te maken en samen te komen. Die waarde hebben verschillende insprekers tijdens de commissievergadering uitstekend onder woorden gebracht.

Terugkijken én vooruitzien

Bij de realisatie van het Slachthuis had de fractie van D66 Haarlem al twijfels bij de financiële onderbouwing van het Slachthuis. De eerste businesscase bleek niet realistisch, de uitvoering bijzonder rommelig. Gelukkig ligt er nu, onder leiding van de nieuwe directeur, een veel beter onderbouwd plan. Dat verdient steun.
Tegelijkertijd zien we nog optimalisatiemogelijkheden, met name in de organisatieopzet. Zo werkt het Slachthuis nog niet met vrijwilligers, zoals veel andere culturele instellingen doen en zijn medewerkers op verschillende posities inzetbaar. Bovendien is het terrein rond het Slachthuis nog steeds niet helemaal ontwikkeld.  Als het Slachthuisterrein straks volop toegankelijk is, biedt dat ook kansen voor een rendabeler exploitatie. Dat gesprek voeren we graag bij de volgende subsidieronde na 2028.

Ad hoc cultuurbeleid is geen beleid

Wat D66 Haarlem wél zorgen baart, is hoe vaak culturele instellingen in deze raadsperiode met financiële nood bij de raad aanklopten. De Schuur, het Museum van de Geest, en nu het Slachthuis. De gemeenteraad heeft de portemonnee getrokken op de cultuur-portefeuille. Terecht– maar het is geen duurzaam cultuurbeleid.
“Stel nou dat we dit ook doen voor elke school, sportclub of zorginstelling? Dan krijg je als raad geen eerlijke discussie. Daar willen we voor waken.”

Slachthuis here to stay

Het werd donderdag heel duidelijk: het Slachthuis is here to stay. Voor jongeren, voor cultuur, en voor Haarlem-Oost. Het nieuwe Cultuurplan (voor de periode na 2028) wordt het moment waarop we opnieuw en integraal bepalen: waar willen we als stad in investeren? En wat laten we dan misschien bewust even liggen?

D66 Haarlem pleit voor een transparant en toekomstbestendig beleid op cultuur.