Interview met geboren Haarlemmer Tjeerd de Groot

In het teken van de verkiezingen interviewde het campagneteam een zeer zichtbaar Tweede Kamerlid: Tjeerd de Groot, een oud bestuurslid van de Haarlemse afdeling die bovendien in de Spaarnestad geboren is.

Waar in Haarlem ben je geboren en opgegroeid?

Ik ben geboren in de Egelantier, wat toen nog het ziekenhuis was, aan de Gasthuisvest. Ik ben opgegroeid in Schalkwijk. Dat was toen ook een diverse wijk, waar ik geleerd heb om met veel verschillende mensen met diverse achtergronden om te gaan. Mijn school, wat toen het Spaarne Scholengemeenschap heette, stond ook in die wijk en daar heb ik goed geleerd om conflicten te managen en te zorgen dat het niet uit de hand liep, bijvoorbeeld tijdens schoolfeesten.

Sinds wanneer ben je lid en waarom heb je destijds besloten om lid te worden?

Ik ben lid geworden in 1991, toen ik net afgestudeerd was. Ik heb gestudeerd in Leiden en daar werden veel mensen lid van de VVD. Maar mijn geloof in het belang van een schoon milieu en van gelijke kansen voor iedereen, met name door onderwijs, trok mij naar D66. Ik heb zelf in mijn jeugd ervaren hoe belangrijk het is om kansen te krijgen en om in je kracht gezet te worden. Ik gun dat andere mensen ook.

Je ben bestuurslid geweest bij D66 Haarlem, hoe heb je dat ervaren?

Ik voel me nog altijd Haarlemmer, dus ik vond het heel mooi om in 2016 als Penningmeester voor D66 Haarlem aan de slag te gaan. Het was een heel mooie manier om mensen te leren kennen en een kijkje achter de schermen te krijgen en het verhaal achter diverse initiatieven te weten. Daardoor voelde ik me echt burger van de stad. Helaas was de Smedestraat, waar we woonden, vooral ’s-nachts te druk, maar ik mis Haarlem nog steeds. Het is een heel fijne stad in een prachtige groene omgeving.

Wat motiveert je het meest als Kamerlid?

Ik heb mij altijd professioneel beziggehouden met landbouw en natuur en zie mijzelf niet als beroepspolicitus maar als zij-instromer. Ik zag dat we niet vooruitkwamen op het gebied van landbouwhervormingen, en het kreeg heel weinig aandacht, ook bij D66.
Ik ben gepromoveerd op het Europese Landbouwbeleid en zag een rol voor mijzelf in de politiek om landbouw en natuur onder de aandacht te brengen. Die rol heb ik kunnen pakken. Maar we zijn er nog niet, dus ik wil de komende jaren graag door in deze rol om met oplossingen te komen.

Het is je gelukt om het onder de aandacht te brengen en jouw oproep om de veestapel te halveren is inmiddels legendarisch. Hoe krijgen we een kritische groep mensen, inclusief boeren, mee?

We moeten benadrukken dat hervorming van de landbouw de sleutel is naar verbetering van heel veel zaken, zoals natuur, schoon water en schone lucht. Het is een enorme omslag en we zijn met Rutte IV pas echt begonnen. Nu het meer aandacht krijgt is het logisch dat er ook meer weerstand is. Maar we moeten op een vakkundige manier het verhaal blijven vertellen dat een omslag in de landbouw ons heel veel kan brengen, niet in de laatste plaats de boeren zelf.

Geloof je dat we ons klimaat en natuur nog kunnen redden?

Ik ben heel trots op wat Rob Jetten heeft neergezet. Door de juiste maatregelen te treffen zijn de klimaatdoelstellingen van Parijs nu voor het eerst binnen bereik gekomen. Voor natuur ben ik minder optimistisch, de kwaliteit van ons water en onze natuur gaat echt achteruit. Hervorming van de landbouw blijft echt noodzakelijk. Op 9 november presenteer ik zelf het voorstel dat D66 heeft uitgewerkt, niet in Haarlem helaas, maar in Amsterdam, pakhuis de Zwijger.

Waarop kan D66 zich nog onderscheiden? Vooral ten opzichte van PvdA/GL en ook Volt voor de jongeren?

D66 praat niet alleen over verandering maar brengt ook verandering.  Wij laten ongemakkelijke waarheden zien en komen met slimme oplossingen, samen met het bedrijfsleven. Wij zien bedrijven niet als vijanden, we moeten naar een groene economie, samen met bedrijven. Daarin verschillen wij van PvdA/GL. En net als Volt wij willen ook Europees samenwerken maar op sommige gebieden moeten we niet op Europa wachten maar vooruitlopen. En voor liberalen is ook D66 de beste keuze, wij zijn een liberale partij, terwijl de VVD vooral conservatief is.

In Haarlem haalden we in 2021 22,6% van de stemmen, maar de peilingen zien er niet rooskleurig uit. Heb je nog tips voor D66 in Haarlem?

Zoveel mensen zijn nog onzeker over hun keuze, ik denk dat we echt nog wel gaan stijgen. Er zijn nog heel veel stemmen te winnen. Zorg ervoor dat we zichtbaar zijn in de straten en ga in gesprek met mensen. Laten we nu alles geven en ervoor gaan om weer groot te worden en mee te regeren. Want om echt het verschil te maken en vooruitgang te boeken moet je in de regering zitten. Ik ben ook echt van harte bereid om nog een keer mee te gaan om te flyeren!