Participatiebeleid zonder participatie?

De gemeente Gennep heeft een nieuw participatiebeleid opgesteld onder de titel ‘Participatiebeleid, Samen werken aan Gennep’. Dit beleid moet kaders scheppen voor de manier waarop inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken worden bij besluitvorming en projecten binnen de gemeente. Hoewel het belang van participatie in het document wordt onderstreept, roept de totstandkoming van dit beleid bij D66 Gennep juist grote zorgen op.

Geen participatie bij het participatiebeleid

Participatie draait om het vroegtijdig betrekken van belanghebbenden bij beleidsvorming. Maar hoe geloofwaardig is een participatiebeleid als inwoners en ondernemers zelf niet zijn betrokken bij het opstellen ervan? D66 Gennep vindt het zorgwekkend dat de gemeente een beleid presenteert dat participatie moet bevorderen, zonder dat er voorafgaand overleg is geweest met de mensen die het direct aangaat.

Onze inwoners en ondernemers ervaren de dagelijkse praktijk en beschikken over waardevolle inzichten die kunnen bijdragen aan een beter en effectiever beleid. Het had daarom voor de hand gelegen hen actief te betrekken bij het opstellen van dit beleidsstuk, bijvoorbeeld door middel van bijeenkomsten, enquêtes of andere inspraakmogelijkheden. Dit is niet gebeurd.

Schijnparticipatie ligt op de loer

Een ander punt van zorg is dat het nieuwe beleid onvoldoende garanties biedt tegen zogenaamde ‘schijnparticipatie’. Uit eerdere ervaringen, zoals bij het participatietraject rondom De Groes, hebben we gezien dat brede participatie niet altijd leidt tot daadwerkelijke invloed op besluiten. Dit ondermijnt het vertrouwen van inwoners in het gemeentebestuur en draagt niet bij aan een sterkere democratie.

Het college geeft aan dat participatie niet hetzelfde is als draagvlak, en dat niet iedereen zich altijd zal kunnen vinden in de uiteindelijke besluiten. Dat is een begrijpelijk uitgangspunt, maar wanneer de inspraak van inwoners slechts een formaliteit blijkt te zijn zonder echte invloed, dreigt participatie een lege huls te worden.

D66 Gennep pleit voor échte inspraak

Wij vinden dat participatie geen afvinklijstje mag zijn, maar een Wij vinden dat participatie geen afvinklijstje moet zijn, maar een serieuze en structurele manier om inwoners en ondernemers te betrekken bij beleid en besluitvorming. Dit betekent dat zij niet alleen geïnformeerd worden, maar ook actief kunnen meedenken en meebeslissen.

Inclusiviteit en toegankelijkheid

Daarnaast plaatsen wij extra focus op de inclusiviteit en toegankelijkheid van het participatiebeleid. Het is van groot belang dat ook mensen met een andere achtergrond, digibeten of laaggeletterden de kans krijgen om gehoord te worden en hun mening te geven. Participatie moet een breed bereik hebben en aansluiten bij de diversiteit van onze gemeenschap. We moeten ervoor zorgen dat niemand wordt uitgesloten van besluitvorming en dat iedereen gelijke kansen krijgt om zijn stem te laten horen.

D66 Gennep blijft zich inzetten voor een gemeente waarin inwoners en ondernemers een stem hebben die er écht toe doet. Wij roepen het college op om het participatiebeleid niet alleen óver participatie te laten gaan, maar ook mét participatie op te stellen. Alleen zo werken we samen aan een gemeente waarin iedereen meetelt.