Anke Sonnemans

Anke Sonnemans - Anke Sonnemans kandidaat-raadslid D66 Gennep Beeld: RC Fotografie

Het is ongelooflijk hoeveel er gebeurt in een kleine gemeente zoals Gennep. Ik vind het erg interessant om er mee bezig te zijn en om hier een rol in te mogen spelen.

  • 54 jaar
  • Milsbeek

Maar de meeste energie krijg ik van de inwoners zelf. We zitten om tafel met verenigingen, bedrijven, actiegroepen en proberen samen een weg te vinden in de soms ingewikkelde gemeentelijke regels. Er zijn ontelbare initiatieven van dorpsraden en buurtbewoners. Er wordt in onze gemeente vanalles georganiseerd door huiskamers, verenigingen, fanfares, carnavalsclubs. En al deze acties maakt dat de gemeente Gennep is zoals ze is. Een gemeente waar het goed toeven is maar waar het oprecht luisteren naar de inwoners ook nog echt wel beter kan.

Lokale betrokkenheid

Als je een mooie gemeente wilt, moet je zelf ook helpen.
Daarom ben ik altijd erg actief geweest. Op dit moment ben ik naast mijn raadswerk nog actief als secretaris van SV Milsbeek en Oudergeleding Medezeggenschapsraad Elzendaal College Gennep.

Ook ben o.a. actief geweest als Wedstrijdsecretaris/bestuurslid SPES, Coördinator Vluchtelingenzorg Gennep en bij de werkgroep oprichting Huiskamer Milsbeek. Allemaal prachtige ervaringen die mij helpen om de juiste keuzes te maken in de raadzaal.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Diepen in Milsbeek. Dagelijks lopend vanuit mijn huis naar de Diepen ontvouwt zich de Jansberg in al haar glorie. Elke dag ziet de Jansberg er anders uit. Met zon, of mist, tijdens de seizoenen. De bomen fris in het blad of kale bomen onder de witte sneeuw. Sinds de natuurontwikkeling in het gebied zie en hoor je in het voorjaar de kieviten. Ganzen vliegen snaterend over je hoofd. Een buizerd zit een kraai achterna. Er strijken vele ooievaars neer. Ik heb 1 keer zelfs 30 ooievaars geteld. En in oktober/november konden we een aantal weken genieten van een paar zwarte ooievaars. Er hangt een rustige stille atmosfeer in het gebied. Het is mijn favoriete plek!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De gemeente kan veel groener worden. De hoeveelheid afval kan omlaag en we kunnen beter informeren over wat je zelf kan doen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Wij kunnen hier ook regionaal proactiever in zijn.
Ook vind ik dat er veel beter naar de inwoners geluisterd moet worden. Bij het begin van een traject en niet aan het einde van een proces.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De gemeente Gennep groener maken.een
  • Inclusiviteit staat bij mij hoog in het vaandel. Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. We moeten bijvoorbeeld zorgen dat statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die geen diploma hebben aan de slag kunnen bij bedrijven en zaken. Er is een groot tekort aan (technisch) personeel en hoe mooi zou het zijn als er meer mogelijkheden ontwikkelt zouden worden om intern opgeleid te worden.
  • Ik zou me willen inzetten voor een grotere zichtbaarheid van vrijwilligers en mantelzorgers. Hoe kunnen we die beter ondersteunen.