Direct na onze primaire behoefte aan water en voedsel, komt onze behoefte aan een veilige plek om te wonen. Die plek staat idealiter in een mooie omgeving, met veel groen en blauw,
voorzien van hernieuwbare energie en met goede, veilige en duurzame bereikbaarheid.
In onze gemeente is het goed wonen, maar het woningtekort is nijpend. Naast grootschalige
nieuwbouw van koop- en huurwoningen – waar alle politieke partijen het uiteraard over eens zijn- , vindt D66 dat we ook moeten zoeken naar andere (tijdelijke) woonoplossingen om zo snel mogelijk het woningtekort terug te dringen. Door heel Nederland zijn er al zeer diverse (om)bouwprojecten waar we ons oor te luisteren kunnen leggen, deze hoeven wij niet zelf (opnieuw) uit te vinden. D66 vindt dat naast nieuwbouwprojecten ook onderzocht moeten worden waar in onze gemeente op korte- en lange termijn het meest behoefte aan is. Zo kunnen voormalige winkelpanden, schoolgebouwen, bedrijven, boerderijen en landhuizen plaats bieden aan meerdere huishoudens. Maar zijn tijdelijke studio’s, Tiny houses (inclusief eco-leefstijl), collectieve woongroepen en meerdere-generatie-woningen ook goede woonoplossingen.
FvD zegt in haar programma dat er maar 30% aan sociale huurwoningen mogen zijn bij nieuwbouw. De mensen die voor die woningen in aanmerkingen zouden komen, vinden het op het gebied van wonen dus niet bij FvD. Ook wil FvD graag “lelijke” architectuur verbieden. Er wordt niet duidelijk gemaakt wie bepaalt wat lelijk is.