Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie/SGP
D66 en ChristenUnie/SGP kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Bij klimaat denken de meeste mensen aan alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Daar heeft het zeker ook mee te maken! Alleen kan aan klimaat een veel bredere invulling worden gegeven in onze gemeente. Zo gaat het niet alleen over de energievraagstukken waar we met z’n allen mee te maken hebben/krijgen, maar ook over onze groene en blauwe omgeving. D66 vindt dat de gemeente meer kan doen dan stimuleren. Klimaatmaatregelen gaan niet alleen over de vraag hoe we fossiele bronnen door hernieuwbare energie kunnen vervangen, maar ook over de vraag hoe we überhaupt minder energie kunnen verbruiken. D66 wil dat inwoners en ook ondernemers de mogelijkheden krijgen om in onze gemeente verder te vergroenen door bijvoorbeeld de aanleg van minituinen, gevel- en dak begroeiing en hemelwaterinfiltratie. Met hemelwaterinfiltratie kan water langer worden vastgehouden zodat het weer in de bodem kan infiltreren. Dit zorgt ervoor dat het grondwater niet onnodig daalt en dat de drinkwatervoorraad op peil blijft. Betreft onze groene omgeving maakt D66 zich zorgen over het steeds meer verdwijnen van bomen waardoor ons bosrijke karakter steeds verder afkalft. Door middel van een veegactie wordt met terugwerkende kracht streng gehandhaafd op niet vergunde bouw en aanbouw van recreatiewoningen. Dit onder de noemer ‘tegengaan van de verstening van het buitengebied’.
CU/SGP denkt bij duurzaamheid vooral aan duurzame energie. De oplossingen moeten recht doen aan het landschap. SGP/CU wil liever geen zonnepanelen op landbouwgrond, maar wil kleine windmolens door particulieren en bedrijven stimuleren. Verder hebben ze het over wilde bloemen bermen voor de insecten, afkoppelen van hemelwater, biodiversiteit, afval verantwoord afvoeren, circulaire economie.
Direct na onze primaire behoefte aan water en voedsel, komt onze behoefte aan een veilige plek om te wonen. Die plek staat idealiter in een mooie omgeving, met veel groen en blauw,
voorzien van hernieuwbare energie en met goede, veilige en duurzame bereikbaarheid.
In onze gemeente is het goed wonen, maar het woningtekort is nijpend. Naast grootschalige
nieuwbouw van koop- en huurwoningen – waar alle politieke partijen het uiteraard over eens zijn- , vindt D66 dat we ook moeten zoeken naar andere (tijdelijke) woonoplossingen om zo snel mogelijk het woningtekort terug te dringen. Door heel Nederland zijn er al zeer diverse (om)bouwprojecten waar we ons oor te luisteren kunnen leggen, deze hoeven wij niet zelf (opnieuw) uit te vinden. D66 vindt dat naast nieuwbouwprojecten ook onderzocht moeten worden waar in onze gemeente op korte- en lange termijn het meest behoefte aan is. Zo kunnen voormalige winkelpanden, schoolgebouwen, bedrijven, boerderijen en landhuizen plaats bieden aan meerdere huishoudens. Maar zijn tijdelijke studio’s, Tiny houses (inclusief eco-leefstijl), collectieve woongroepen en meerdere-generatie-woningen ook goede woonoplossingen.
SGP/CU wil woningen bouwen koop en huur in de lage prijsklasse. Ook in de buurtschappen. Flexwonen, tiny houses moet er komen mits dit niet ten koste gaat van het woningcontingent. Wonen kan ook in vrijkomende agrarische bebouwing en in leegstaande kantoor- en winkelpanden. Op het vlak van wonen kan D66 goed samenwerken met de SGP/CU.
Onze prachtige gemeente met alles wat het te bieden heeft, hoort een plek te zijn waar iedereen zich thuis kan voelen ongeacht afkomst, geaardheid, geloofsovertuiging, inkomen en alles wat iedereen verschillend maakt. We laten iedereen vrij, maar niemand vallen. D66 staat voor het bevorderen van kansengelijkheid. We zullen ons dan ook in onze gemeente inzetten om inclusie te bevorderen en initiatieven hiertoe actief te ondersteunen. Je kunt daarbij denken aan: ondersteuning bij laaggeletterdheid, inburgering, 21-eeuwse vaardigheden, toegang tot sport en saamhorigheidsinitiatieven. In het verlengde hiervan pleiten we voor het significant verhogen van de bedragen in de zogenoemde meedoen-regeling. Daarnaast is schuldpreventie en vroege signalering – om de financiële problemen van huishoudens in de gemeente Epe te voorkomen en aan te pakken – voor ons van essentieel belang. Verder wil D66 dat gemeente Epe een regenbooggemeente wordt waarbij actief beleid wordt ontwikkeld voor de acceptatie van LHBTIQA+’s, waardoor iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn.
SGP/CU wil inwoners actief betrekken bij bepaalde thema’s. De kerkgang mag niet verstoord worden door de opening van winkels. SGP/CU noemt verder weinig tot niets over emancipatie/ inclusiviteit, etc. Duidelijk een ondergeschoven kindje.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Doe mee met D66
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Klaar! Bedankt voor je interesse
Wil je nog meer doen?