Inclusie en diversiteit
Onze prachtige gemeente met alles wat het te bieden heeft, hoort een plek te zijn waar iedereen zich thuis kan voelen ongeacht afkomst, geaardheid, geloofsovertuiging, inkomen en alles wat iedereen verschillend maakt. We laten iedereen vrij, maar niemand vallen. Een diverse en inclusieve gemeenschap is een gemeenschap die floreert, innoveert en in ontwikkeling blijft. De gemeente heeft hier een duidelijke voorbeeldrol in te spelen en hoort initiatieven op dit vlak te ondersteunen. Sterker nog, een gemeente heeft de wettelijke plicht om discriminatie, uitsluiting en onwenselijk gedrag tegen te gaan, om werkgelegenheid te stimuleren en om sociale veiligheid te garanderen.
D66 staat voor het bevorderen van kansengelijkheid. We zullen ons dan ook in onze gemeente inzetten om inclusie te bevorderen en initiatieven hiertoe actief te ondersteunen. Je kunt daarbij denken aan: ondersteuning bij laaggeletterdheid, inburgering, 21-eeuwse vaardigheden, toegang tot sport en saamhorigheidsinitiatieven. Binnen onze gemeente zijn er meerdere organisaties en vrijwilligersinitiatieven die hier een belangrijke rol in spelen. Wij doen graag wat we kunnen om hen nog meer ruimte te geven. Of dit nu groot- of kleinschalige initiatieven zijn.
In het verlengde hiervan pleiten we voor het significant verhogen van de bedragen in de zogenoemde meedoen-regeling. Deze bestaat voor onze inwoners die leven op maximaal 120% van het bijstandsniveau. Hierdoor kunnen zij meedoen aan sociale, sportieve, maatschappelijke of culturele activiteiten. Nu is dat 75 euro per jaar, per persoon. Als we kijken naar de huidige kosten van lidmaatschappen, is dit wat ons betreft niet genoeg om op een betekenisvolle manier te kunnen deelnemen aan deze activiteiten. Elke inwoner moet de financiële ruimte hebben om mee te kunnen doen.
Schuldpreventie en vroege signalering om de financiële problemen van huishoudens in de gemeente Epe te voorkomen en aan te pakken, is voor ons van essentieel belang. De wetgeving hierover is recent aangepast. De gemeente speelt hier nu een grotere rol in. We zullen ons hard maken voor een ruime invulling van deze aangepaste wetgeving. Tenslotte zijn er grote gevolgen voor mensen met schulden, niet alleen materieel, maar zeker ook mentaal. Daar waar deze inwoners zo vroeg mogelijk geholpen worden, wordt deze schade beperkt.
Weet je nog in 2020, toen we in onze gemeente op Coming Out Day de regenboogvlag niet mochten hijsen bij het gemeentehuis? De reden hiervoor was puur procedureel. Die interne procedure is nu aangepast waardoor het nu wél kan. En niet alleen de regenboogvlag, ook vlaggen van andere doelgroepen. Een klein, maar tekenend voorbeeld dat laat zien dat onze gemeente er momenteel nog niet klaar voor is om zichzelf een regenbooggemeente te noemen. D66 wil dat wél bereiken. Een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor deze specifieke doelgroep, wordt bijna als “vanzelf” ook inclusiever richting andere doelgroepen.
Je kunt daarbij denken aan extra ondersteuning en aandacht in het onderwijs en in het kader van zorg en welzijn. Aan het bevorderen van bewustwording bij (sport)verenigingen en aan het zorgen voor zichtbaarheid van onze gastvrijheid in de gemeente in het algemeen. De gemeente moet hier de voorbeeldfunctie oppakken en bijvoorbeeld duidelijkheid scheppen voor de baliemedewerkers van de gemeente over hoe er omgegaan hoort te worden met een transgender inwoner die een paspoort komt aanvragen. Welke keuzes hier ook gemaakt worden, de gemeente moet starten met aansluiting zoeken bij de doelgroep: onderzoeken waar knelpunten zitten binnen onze gemeente en deze samen met de doelgroep aanpakken en oplossen.
Het laatste voor ons belangrijke onderwerp in het kader van inclusie is het feit dat in onze gemeente nog niet alle (semi-) openbare gebouwen voldoende toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke handicap. De gemeente moet ook hier veel meer sturend optreden waar mogelijk en niet wachten op een subsidie aanvraag van de verantwoordelijke partij.