Wonen: (ver)bouwen voor de gebruiker
In onze gemeente is het goed wonen, maar het woningtekort is nijpend. Naast grootschalige nieuwbouw vindt D66 dat we ook moeten zoeken naar andere woonoplossingen. De vraag naar woningen is niet alleen toegenomen, maar ook veranderd. De gemeente moet beter inspringen op initiatieven vanuit grote en kleine ontwikkelaars en maatwerk durven leveren om het karakter en de kracht van onze dorpen en het buitengebied te versterken. Ook moet de gemeente de faciliterende rol op dit gebied veel sterker oppakken en waar nodig sturend optreden, met oog voor wat onze inwoners nodig hebben. De gemeente moet het voortouw nemen ook richting de provincie, om hiervoor de mogelijkheden te scheppen. Bouwen voor de gebruiker in plaats van bouwen als algemeen doel.
Voor jongeren is het haast onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Niet iedereen heeft behoefte aan een tussenwoning met voor- en achtertuin. Wonen binnen de dynamiek van een dorpskern is voor veel jongeren waardevol. Elkaar ontmoeten en samen de kernen levendig houden is hierbij de sleutel. Aan de andere kant zijn er ouderen die graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen, maar wanneer de lusten van het grote huis met mooie tuin een last worden, neemt het woongenot ook af. Door initiatieven voor woonvormen waar jong en oud elkaar aanvullen blijven buurten levendig en blijven de inwoners verankerd op de plek waar ze het liefst zijn.
Niet meer groot en luxe, maar duurzaam en compact is de maatschappelijke trend. Dit is niet uitsluitend ingegeven door de klimaatverandering en ruimtegebrek. Er is een grote behoefte aan geborgenheid, contact met anderen en minder onderhoud. Voormalige winkelpanden, schoolgebouwen, bedrijven, boerderijen en landhuizen kunnen plaats bieden aan meerdere huishoudens. Atelierwoningen geven werk- en woonruimte aan ambachtslieden en de kunstsector en blazen de kernen nieuw leven in.
Van boerenerf naar woonerf, van schoolgebouw naar schoolverlatersgebouw met kleine appartementen, van bedrijfspand naar bedrijvige woongroep.
De gemeente kan hieraan meewerken door de mogelijkheden in het omgevingsplan optimaal te benutten en dit maatwerk te ondersteunen. Denk hierbij aan het actief uitvraag doen naar de woonbehoeftes in onze gemeente en bestemmingsplannen in de volle breedte beoordelen. Niet alleen kijkend naar het hier en nu, maar ook naar de omgeving en de toekomst. Waar nodig al dan niet tijdelijke vergunningen verlenen onder zeer specifieke voorwaarden. Kortom: door durf te tonen. Zich gevraagd en ongevraagd te bemoeien met de woonagenda, ook al ligt er niet altijd een directe rol voor de gemeente, om ervoor te zorgen dat wonen in de gemeente Epe bereikbaar is en blijft voor al onze inwoners.
Wonen moet simpelweg hoog op de agenda. Als de gemeente een actieve voortrekker wordt van bouwen voor de gebruiker, ontstaat er ruimte – groot of klein – voor jong, oud en alles daar tussenin.