Wet betaalbare huur aangenomen door de Eerste Kamer

Door het woningtekort kunnen veel mensen vandaag de dag niet beginnen met het opbouwen van hun leven. D66 wil dit probleem aanpakken. De Eerste Kamerleden van D66 zijn daarom verheugd dat de Wet betaalbare huur door de Senaat is aangenomen. D66 stemde vóór dit wetsvoorstel. Fractievoorzitter Paul van Meenen: “De Wet betaalbare huur versterkt de bescherming van huurders tegen te hoge huren en vergroot hun perspectief op een betaalbare woning van goede kwaliteit”.

Beeld: Robin Utrecht/Eerste Kamer

Betaalbare huur

Op dit moment zijn veel mensen een groot deel van hun inkomen kwijt aan het betalen van de maandelijkse huur. De Wet betaalbare huur, die op 1 juli in werking zal treden, zorgt voor een daling van de huurprijs voor een deel van de woningen in de vrije huursector. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste wordt het puntensysteem uitgebreid van de sociale huur naar de middenhuur. Bij het afsluiten van een nieuw huurcontract kan op basis van dit systeem zo worden nagegaan wat de maximale huurprijs voor een woning mag zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met het woningoppervlak, voorzieningen als een goede keuken en badkamer en de duurzaamheid. Daarnaast wordt dit stelsel dwingend gemaakt, zodat verhuurders niet alsnog een té hoge prijs kunnen vragen. Zo betaalt iedereen straks een eerlijke prijs voor een huurwoning in het middensegment.

Deelnemen aan de samenleving

Voor D66 is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot goede huisvesting. “Een woning is de voorwaarde voor deelname aan de samenleving”, stelde Van Meenen. De Wet betaalbare huur draagt bij aan het creëren van meer betaalbare huizen, maar D66 ziet ook dat er meer moet gebeuren om het woningtekort structureel aan te pakken. Paul van Meenen pleitte voor “meer regie, meer tempo, en meer nieuwbouw, optoppen, splitsen, en straatjes erbij.” De bouw van extra woningen blijft hard nodig. Alleen zo zorgen we ervoor dat iedereen volledig deel kan nemen aan de samenleving.

Jongeren en studenten

Tijdens het debat vroeg Van Meenen speciaal aandacht voor de situatie van jongeren en studenten. Gemiddeld geven zij de helft van hun inkomen uit aan het betalen van de huur, meer dan elke andere groep. De D66-fractie vindt het belangrijk dat uitwassen, waarbij studenten de hoofdprijs betalen voor een te kleine kamer in een slecht onderhouden huis, worden aangepakt. Daarbij is het belangrijk dat er voldoende woningen voor jongeren en studenten beschikbaar blijven. Deze wet zal ervoor zorgen dat de huren in de studentensteden zullen dalen. De verwachting is dat er ook meer betaalbare koopwoningen voor starters op de markt zullen komen.