Verschil in aanpak demonstraten ondermijnt vertrouwen in de rechtsstaat

Beeld: Tingey Injury Law Firm, Unsplash

De grote kloof tussen het aantal arrestaties tussen boeren en XR-demonstranten schaadt het vertrouwen in de rechtsstaat en de overheid. Dat zei D66-raadslid Dennis Groenewold, die Marieke van Doorn verving, tijdens het debat over de recente blokkade van de A12 door Extinction Rebellion. D66 heeft de burgemeester gevraagd hoe hij de scheve verhoudingen in het handhaven van de wet gaat rechttrekken.

Arrestatiekloof

D66 maakt zich zorgen. Zorgen om het beeld dat aan het ontstaan is over hoe er met de rechtstaat wordt omgegaan. Want hoe kan het dat bij de ene demonstratie waar men de wet overtreedt 0 personen worden aangehouden en bij de ander ruim 700?

Wie demonstreert doet er niet toe

Het mag er namelijk niet toe doen wie demonstreert en hoe je over die demonstratie denkt. Dan valt het niet uit te leggen dat er zo’n groot verschil in de cijfers is. Natuurlijk dien je als politie tijdens een demonstratie in ogenschouw te nemen van wat de gevolgen kunnen zijn van massaal ingrijpen.

Intimidatie mag niet lonen

Maar wellicht is het beeld dat met wel of niet ingrijpen ontstaat ook belangrijk om in die afweging mee te nemen. Met andere woorden, als het antwoord is: je kunt niet ingrijpen omdat die tractoren een soort tanks zijn, zeg je dus eigenlijk dat dit gedrag loont. En dat kan toch niet waar zijn?

Vertrouwen in de rechtsstaat

Het is inmiddels namelijk pijnlijk duidelijk dat de boer met een tractor minder snel en daadkrachtig wordt aangepakt dan een klimaat-demonstrant die dezelfde weg blokkeert. Het recht van de sterkste lijkt het te winnen van het recht op gelijke behandeling en dat ondermijnt het vertrouwen in de overheid en de rechtsstaat. Of is het de bedoeling dat iedereen voortaan met zwaar materiaal naar de stad komt om te demonstreren?

D66 hoort daarom heel graag van de burgemeester wat hij er aan gaat doen om dat beeld recht te zetten.