Stop femicide! – D66 presenteert actieplan tegen vrouwenmoord

Een speciale officier van justitie, meer actie tegen straatintimidatie en meer aandacht voor stalking. Het zijn slechts enkele voorstellen die D66 doet in het actieplan Stop Femicide. “Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord puur en alleen omdat ze een vrouw is. Het is een nachtmerrie die zich onder onze ogen voltrekt”, zegt initiatiefnemer Marije Mostert. De eerste stap die moet worden genomen is voor Mostert duidelijk, “noem het beestje bij het naampje. Dit is geen familiedrama of crime passionnel, dit is moord op vrouwen om wie ze zijn: femicide”

Femicide (vrouwenmoord) is een schrikbarend vaak voorkomende vorm van moord. Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord om wie ze is. Daarnaast is geweld en intimidatie tegen vrouwen in het algemeen extreem veel voorkomend. Zo heeft meer dan helft van de vrouwen te maken gehad met straatintimidatie en is op 1 op de 5 vrouwen ooit mishandeld door een (ex-)partner. “Genoeg is genoeg. We kunnen femicide niet toestaan”, zegt raadslid Marije Mostert

Acht voorstellen

Daarom komt Mostert met het actieplan “Stop Femicide”. Ze stelt acht punten voor om femicide beter in het vizier te krijgen en structureel aan te pakken. Zo moet er moet meer aandacht en registratie komen van stalking en niet-fatale verwurging, omdat dit belangrijke voorspellers zijn voor femicide. Daarnaast is het voorkomen van geweld altijd beter dan genezen. Daarom moet er aanbod worden ontwikkeld voor het onderwijs, investeren in jongeren nog voor de eerste klap.

Veilig en rechtvaardig
Ook moet er meer gedaan worden om de veiligheid van vrouwen te waarborgen en ervoor te zorgen dat ze altijd hun recht kunnen halen. Zo moet het voor vrouwen makkelijker worden om dreigende situaties te melden en aangifte te doen en moeten aangiften en meldingen centraler georganiseerd geregistreerd worden. Daarnaast moeten technologische ontwikkelingen, zoals apps worden ingezet die een melding geven als je stalker binnen een bepaalde afstand komt. Als laatste stelt Mostert dat de rechtsgang van vrouwen moet worden verbeterd. Er moet vaart gemaakt worden met een vrouwenrechtswinkel, de samenwerking tussen het OM en de hulpverlening moet worden versterkt en er moet een speciale officier van justitie komen die zich specialiseert in de veiligheid van vrouwen.

Vrij en veilig jezelf zijn
De acht voorstellen in het actieplan worden 22 mei gelanceerd door Mostert. “Iedere vrouw verdient het om veilig te kunnen leven”. Intimidatie, geweld of moord puur vanwege je geslacht is absoluut onacceptabel”, zegt Mostert. “Iedereen heeft recht om vrij en veilig zichzelf te kunnen zijn”.