D66 over begroting: “Krachtig financieel beleid van de gemeente, ondanks belemmeringen van kabinet”

Beeld: Sonny Vermeer

Tijdens de begrotingsbehandeling van 2024 in de Haagse gemeenteraad heeft D66 zowel lof geuit over de financieel sluitende meerjarenbegroting van de stad, als zorgen uitgesproken over de impact van het kabinetsbeleid. De partij prees het verantwoorde financiële beleid dat Den Haag in staat stelt te blijven investeren in een groene en vooruitstrevende stad, ondanks landelijke bezuinigingen. Tegelijkertijd uitte D66 kritiek op het beleid van de landelijke overheid, vooral op het gebied van klimaat, cultuur en onderwijs. D66 kondigde verschillende moties aan, waaronder initiatieven tegen malafide uitzendbureaus, verbetering van de verkeersveiligheid en fietslessen voor kinderen. 

De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad heeft tijdens de begrotingsbehandeling van 2024 lof uitgesproken voor het college, maar waarschuwt tegelijkertijd voor de impact van het kabinetsbeleid op de stad.

De D66-fractie benadrukte dat de stad erin geslaagd is een financieel sluitende meerjarenbegroting te presenteren, ondanks de zware bezuinigingen en beperkingen van het Rijk. “Dankzij verstandig financieel beleid hoeven we geen bezuinigingen door te voeren en geen lasten te verzwaren en kunnen we blijven investeren in een groene, vooruitstrevende stad”, stelde Van Doorn. “Onderschat niet hoe knap dat is. Want in andere grote steden moet er hard bezuinigd worden, of de lasten voor inwoners worden verzwaard, of beide.”

Desondanks maakte D66 zich zorgen over de keuzes van de landelijke overheid, die volgens de partij niet genoeg investeert in klimaatverandering, cultuur, onderwijs en het openbaar vervoer. De verhoging van de btw op cultuur en sport werd als een grote belemmering gezien voor de ambities van de stad om culturele hoofdstad van Europa te worden.

“Den Haag heeft de ambitie om een inclusieve, groene en culturele stad te zijn, maar de landelijke overheid maakt het ons moeilijk”, zei Van Doorn. “Ondanks deze tegenwind blijven wij lokaal vechten voor de belangen van onze inwoners.”

De D66-fractie kondigde verschillende moties aan om concrete stappen te zetten in het aanpakken van malafide uitzendbureaus, het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bevorderen van de mobiliteit voor kinderen en jongeren. Ook wordt aandacht gevraagd voor internationale scholen en het verbeteren van fietslessen voor kinderen in de stad.

De D66-fractie pleit daarnaast voor meer invloed van de gemeenteraad op het financiële beleid van de stad, zodat de raad meer ruimte krijgt om actief mee te sturen in de begroting. In dit kader werd al eerder een voorstel voor een “potje voor raadsinitiatieven” gepresenteerd, waarmee de raad meer regie kan nemen in de uitvoering van beleidskeuzes.

D66 sloot af met een oproep aan de burgemeester om de kosten voor de organisatie van de landelijke verkiezingen te heroverwegen. “Waarom betaalt de stad voor landelijke verkiezingen? De 3 miljoen euro die we voor de tussentijdse verkiezingen hebben uitgegeven, moet terug naar de stad”, aldus de fractie.