D66, Hart voor Den Haag en VVD op de bres om vlaggetjesdag toch door te laten gaan

Dennis Groenewold - Beeld: Martijn Beekman

Donderdagmiddag was er opeens groot alarm in de Badhuis- en Keizerstraat. Dat wat een jaarlijks hoogtepunt moest worden, de activiteiten rondom Vlaggetjesdag, werden op last van de gemeente afgelast. De aangevraagde vergunning bleek niet in orde en er waren grote zorgen over de handhaving. Niet alleen de markt en braderie maar ook het muziekfestival Hipfest mochten niet doorgaan. 

Direct contact 
Raadsleden Bom (Hart voor Den Haag), Rutger de Ridder (VVD) en Groenewold (D66) appten direct met elkaar. Groenewold: “Uiteraard wilden wij eerst weten wat er precies mis was gegaan bij de aanvraag, maar al snel sloeg die houding om naar: wat kunnen we nog doen om dit wél voor elkaar te krijgen?” Bom vult aan: “Scheveningen heeft juist nú zo’n behoefte aan een mooi evenement en de Badhuis- en Keizerstraat zijn ieder jaar een belangrijk onderdeel van Vlaggetjesdag!” 

Tussenoplossing 
Na koortachtig heen en weer bellen met instanties, wethouders en zelfs de burgemeester kwam er vrijdagmorgen toch nog enigszins goed nieuws: de markt mag doorgaan in beide straten, maar de livemuziekprogrammering van Hipfest moet worden aangepast. Zo mag het optreden van de populaire band De Kraaien niet doorgaan omdat men een te grote toestroom van bezoekers verwacht. De raadsleden berusten. De Ridder: “Het is beter dan niets,” en Groenewold vult aan: “dit had ik na gisteren al niet meer verwacht.” 

Schriftelijke vragen 
De drie Scheveningse raadsleden gaan schriftelijke vragen stellen aan het college om te achterhalen wat er is misgegaan bij de aanvraag en de afhandeling ervan. Bom: “Wat ik begrepen heb is dat de aanvraag op 27 maartal is gedaan en dat er in de weken daarna contact was over praktische zaken als de schoonmaak van de straten. Wat nu blijkt is dat er geen ‘markt met muziekpodium’-aanvraag gedaan had moeten worden, zoals het jaar daarvoor wél werd vergund, maar een Evenementenvergunning. Dat is niet gebeurd.” Groenewold: “Zelfs áls er van alles mis was met de aanvraag, dan had de gemeente alle tijd om dat te melden aan de indieners. Het is niet dat Hipfest voor het eerst wordt georganiseerd en je zou mogen verwachten dat de diensten het belang van de festiviteiten op Vlaggetjesdag zouden erkennen. Daarom willen we graag weten hoe het mis is gegaan in de communicatie. Maar bovenal overheerst nu de opluchting dat er tóch wat mogelijk is.”