De initiatiefnemers constateren dat het bestaande meldpunt op denhaag.nl te snel is gesloten en geen tijd heeft gekregen om echt bekend te worden. Daarnaast bleek het ook niet aan het beoogde doel van de partijen te voldoen. Doordat het meldpunt nu gesloten is, missen we niet alleen een bron van data, zoals het inzichtelijk maken van hotspots, maar daarnaast kunnen slachtoffers nu niet meer melden. In veel gevallen kan er namelijk geen aangifte worden gedaan, omdat er geen heterdaad is, dus gebrek aan bewijs. Een meldpunt is voor hen uitkomst, slachtoffers voelen zich serieus genomen en het verhoogt hun gevoel van veiligheid.
“Straatintimidatie is lastig aan te pakken en we hebben het eindelijk hoog op de agenda, maar we moeten nu wel doorpakken. Een meldingsapp past in de brede aanpak tegen straatintimidatie, dat vindt ook Stichting Stop Straatintimidatie.”, aldus Mostert. Verdonk: “Hart voor Den Haag strijdt al jaren tegen straatintimidatie, maar ziet helaas dat het juist steeds onveiliger wordt op straat vooral voor vrouwen. Een meldingsapp is een eerste stap om straatintimidatie aan te pakken.
De app die Mostert en Verdonk voorstellen, moet laagdrempelig en bekend zijn. Om de bekendheid van de app te vergroten, stelt de motie voor een pakkende campagne te voeren met QR-codes op bierviltjes, posters en Boomerang-kaarten. Verdonk: “slachtoffers moeten altijd en meteen melden, zodat duidelijk wordt waar straatintimidatie plaats vindt. De politie kan dan niet alleen repressief optreden, maar ook maatregelen nemen om straatintimidatie te voorkomen. Mostert: “We moeten alles op alles zetten om straatintimidatie tegen te gaan, want alleen dan kan iedereen vrij en veilig over straat, ongeacht van wie je houdt, wat je gelooft of hoe je eruit ziet”.
D66 en Hart voor Den Haag: strijd tegen straatintimidatie mag niet worden opgegeven

Beeld: Martijn Beekman
Nageroepen, nagesist en uitgescholden worden. Maar liefst drie op de vier vrouwen krijgt te maken met straatintimidatie en ook de LHBTI+ gemeenschap is met regelmaat van de klok mikpunt. Vrouwen vermijden plekken, blijven thuis en passen hun gedrag aan, door bijvoorbeeld een sleutelbos in de hand te nemen om zich te kunnen verdedigen. Onverteerbaar, dit is niet een probleem van vrouwen, maar van de gemeente. Daarom willen de twee grootste partijen in de gemeenteraad een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke app tegen straatintimidatie. Dat staat in een motie van Marije Mostert (D66) en Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) die tijdens de raad deze week wordt ingediend.