Werkbezoek Vitens


Dinsdag 11 juni zijn de raads- en commissieleden (waaronder de fractie van D66) van de gemeente Berkelland op werkbezoek bij Vitens geweest. Vitens nodigde ons uit op haar waterpompstation aan de Lintveldseweg 15 in Olden Eibergen. Op deze plek wordt al sinds 1935 door waterbedrijven water gezuiverd.

Opgaven & uitdagingen

Het bezoek startte met een presentatie over de werkzaamheden van Vitens, de opgaven en uitdagingen waar men voor staat (zowel in haar hele werkgebied (Friesland, Drenthe, Flevoland en Gelderland) als specifiek in Berkelland) en hoe Vitens hier mee om wil gaan. Een aantal van deze opgaven en uitdagingen zijn de groeiende drinkwatervraag, woningbouw en waterkwaliteit.

Presentatie over de opgaven en uitdagingen waar Vitens voor staat. Beeld: Regine ter Braak

Lokale waterzuivering

Na deze presentatie zijn wij rondgeleid door het waterpompstation. Water van de winvelden in Lochem, Neede (Noordijk), Haarlo en Olden Eibergen wordt hier gezuiverd. Dit gebeurt door een ingenieus systeem van pompen, zandfilters en wateronthardering. De levering van water aan de regio (o.a. Eibergen, Neede en Haaksbergen) gebeurt ook door dit waterpompstation.

O.a. D66 raadslid Marc Berends luistert aandachtig tijdens de rondleiding. Beeld: Regine ter Braak

Interessant en leerzaam

Al met al een interessant en leerzaam werkbezoek, waarbij duidelijk werd dat Vitens hard werkt om onze drinkwatervoorziening van vandaag en morgen te garanderen. Namens de fractie van D66 Berkelland dank aan Beerd, Anky, Henk en Lars van Vitens voor de gastvrijheid en veel succes in jullie werk!

D66 raadslid Regine ter Braak tijdens de rondleiding bij de zes filtratietanks. Beeld: Daan Somsen