Raadsakkoord

Geen coalitie!

D66 is enorm blij en trots op het bereiken van onze stip aan de horizon: een Raadsbreed akkoord met een zakencollege!
In gesprekken voorafgaand aan de verkiezingen met diverse partijen, deelden wij deze optimale manier van de uitvoering van democratie. Geen coalitie en oppositie! Maar per raadslid per onderwerp beargumenteren waarom je er mee in kan stemmen of niet. En de wethouder die ECHT iedereen moet meenemen in zijn voorstel om een meerderheid te kunnen verkrijgen, omdat hij of zij vooraf niet gegarandeerd is van de stemmen van zijn de coalitie.

Experiment

Een experiment waarin het democratische karakter optima forma tot zijn recht zou kunnen komen en daarmee ook het onderlinge vertrouwen in de raad, de bestuurscultuur en…. het uiteindelijk doel, ook het vertrouwen van de inwoners hersteld zou kunnen worden.
We staan aan het begin van een nieuw spannend democratisch avontuur. Slechts een handjevol gemeenten gingen ons voor. Als lid van de selectiecommissie van de wethouders denken wij dat we unaniem een keuze hebben gemaakt voor wethouders die dit avontuur met ons aankunnen

Uitdaging

En natuurlijk gaan we fouten maken, natuurlijk zijn er hoogleraren die het concept vooraf zien mislukken en natuurlijk moeten we nog maar zien of we de volgende raadsperiode weer hiervoor kiezen…. maar daarom moeten we met elkaar in gesprek blijven, allemaal en liefst onder externe begeleiding om de knelpunten waar we tegenaan gaan lopen op te lossen en een les te laten zijn voor de toekomst… voor andere gemeenten die dit ook overwegen.

D66 is ervan overtuigd dat het raadsakkoord met deze wethouders op dit moment voor de Gemeente Bergen ECHT de best passende vorm van bestuur is, waarbij raadsleden transparant zich in gaan zetten om met en voor onze inwoners de beste gemeente van Nederland te blijven om in te wonen.