Versnel het isoleren van studentenwoningen

Maar liefst 40 procent van de Arnhemse studentenwoningen heeft enkelglas, verreweg het hoogste percentage van alle grote studentensteden in Nederland. Studenten hebben hierdoor te maken met torenhoge energierekeningen en kunnen daar zelf niets aan veranderen. “Tijd om het isoleren van Arnhemse studentenwoningen te versnellen,” stelt D66-raadslid Joris Brandts.

Studenten in de kou

Veel studenten met een hoge energierekening zijn afhankelijk van de verhuurder als het gaat over verduurzamingsmaatregelen. Onderzoeksbureau ABF Research deed onlangs, in opdracht van Stichting Natuur & Milieu, onderzoek naar isolatie van studentenwoningen. Landelijk woont één op de vijf studenten in een huis met enkelglas, in Arnhem is dat twee op de vijf. Raadslid Joris Brandts: “Ik spreek regelmatig met studenten in Arnhem en hoor verhalen van naheffingen die oplopen tot 1600 euro voor een studentenkamer met enkelglas. Met de steeds stijgende energieprijzen wordt dat een onhoudbare situatie. Naast een torenhoge energierekening is een woning met enkelglas ook ongezond en onveilig.”

Oplossingen voor versneld isoleren

Tijdens de raadsvergadering van 21 december stelt D66 vragen aan het college over dit onderwerp. Wat Brandts betreft is het noodzakelijk om het percentage van 40 procent snel naar beneden te brengen. “De gemeente zou bijvoorbeeld met particuliere verhuurders van studentenwoningen afspraken kunnen maken om het enkelglas versneld te vervangen.” Uit het onderzoek van AFB Research blijkt dat dit probleem in de private huursector een stuk groter is dan bij corporaties. Ook kan, in navolging van andere studentensteden, worden gedacht aan een actieplan. Brandts: “Naast aandacht voor nieuwe studentenhuisvesting moet daarin ook nadrukkelijk aandacht zijn voor het versneld isoleren van bestaande studentenwoningen.”

Dweilen met de kraan open

Arnhemse studenten kunnen sinds november in aanmerking kunnen komen voor een energietoeslag. Brandts: “Fijn dat deze regeling er is, maar met zulke aantallen studentenwoningen met enkelglas voelt dat ergens ook als dweilen met de kraan open. De woningen moeten daarom versneld worden aangepakt. Studenten moeten in een veilige en gezonde kamer kunnen wonen, het hele jaar door.”



UPDATE 21 DECEMBER 2022:
In reactie op vragen van Joris Brandts zegde wethouder Smeulders toe om studenten beter te informeren over hun recht op energiebesparende maatregelen via het Huurdershuis.