Sluiting Rutgershuis uitgesteld, gemeente in gesprek over voortbestaan

Verschillende soorten anticonceptie. Beeld: Unsplash

Bij het Rutgershuis in Arnhem kun je al tientallen jaren (anoniem) terecht met seksuele vragen. Van anticonceptie, tot soa’s en maagdenvliesproblematiek. Door geldgebrek dreigen de deuren te sluiten. “Het zou slecht zijn als deze plek voor laagdrempelige hulp en zorg verdwijnt,” vindt D66-raadslid Suzan Kemperman. “Ik vrees dat mensen die de ‘officiële kanalen willen mijden’ door de sluiting verstoken zullen zijn van zorg.”

Zelfstandig draaiend centrum

Eind juli stelde D66-raadslid Suzan Kemperman samen met SP-raadslid Sarah Dobbe schriftelijke vragen aan het college over de mogelijke sluiting van Rutgershuis Oost. Bij dit centrum kunnen mensen al veertig jaar terecht voor ondersteuning op het gebied van seksuele gezondheid en zorg. Tot 2006 draaide het, net als veel andere Rutgershuizen in het land, op landelijke subsidie. Toen de rijkstoelage stopte, ging Arnhem als enige Rutgershuis in Nederland zelfstandig verder.

Expertise niet verloren laten gaan

Na het bericht over de voorgenomen sluiting van het Rutgershuis per 1 september en de gestelde vragen, heeft de gemeente contact gezocht met het Rutgershuis. Kemperman: “Goed dat er contact is over de mogelijkheden. Bij het Rutgershuis kunnen mensen anoniem terecht met vragen over seksuele gezondheid. Het wordt vaak bezocht door mensen die uit angst of schaamte niet naar de huisarts of GGD durven. Er is veel expertise over anticonceptie en soa’s. Dat mag niet verloren gaan.”

Laagdrempelig

Ook op het gebied van maagdelijkheidsproblematiek is het Rutgershuis een begrip, waarvoor vrouwen vanuit het hele land naar Arnhem komen. Kemperman: “Vrouwen zijn gebaat bij goede en laagdrempelige informatie hierover. Met de juiste feiten over het maagdenvlies of informatie over alternatieven voor bloeden tijdens de huwelijksnacht, zien veel vrouwen daarna af van deze onnodige en onwenselijke hersteloperatie. Het Rutgershuis speelt hierin een belangrijke rol.”

Maand langer open

De gemeente gaat in beraad en in afwachting daarvan is besloten het Rutgershuis een maand langer open te houden. Ook om te voorkomen dat het centrum cliënten kwijtraakt als het zou sluiten en mogelijk later weer open kan. De inkomsten zijn sinds een aantal maanden niet meer voldoende om de vaste lasten, onder andere de huur, te kunnen betalen. Het college is in gesprek met het Rutgershuis Oost over de financiële situatie en de ondersteuning die nodig is voor continuering van hun dienstverlening in 2023 en 2024.