Proef voordelig busabonnement geslaagd

Trolleybus bij Arnhem Centraal, augustus 2023. Beeld: Rob Dammers/Flickr

Het busvoordeelabonnement voor Arnhemse Gelrepashouders is een groot succes. In de pilot kocht ruim 40 procent van alle Gelrepashouders voor slechts 15 euro zo’n buskaart. Totaal maakten ze bijna 800.000 ritten. De buskaart wordt daarom definitief ingevoerd.

Een jaar lang reizen voor 15 euro

In de eerste 8 maanden van de pilot kochten meer dan 7.000 Arnhemmers zo’n buskaart. Proef geslaagd dus! Op voorstel van wethouder Duurzame Mobiliteit Nermina Kundić voert het college het busvoordeelabonnement daarom definitief in. Goed nieuws voor betaalbaar en bereikbaar openbaar vervoer in Arnhem. Nermina Kundić: “Met deze bijna-gratis buskaart kunnen meer mensen van de bus gebruikmaken en daardoor beter meedoen in de maatschappij. Goed om te zien dat zoveel Arnhemmers met een Gelrepas het abonnement gebruiken.”

Onbeperkt met de bus in Arnhem

Voor Arnhemmers die moeilijk rondkomen is het busvoordeelabonnement een uitkomst. Betaalbaar openbaar vervoer betekent meer vrijheid in je leven: vaker bij familie en vrienden op bezoek, een uitje, of naar het vrijwilligerswerk of de sportclub. Met deze buskaart kunnen Gelrepashouders één jaar lang op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag onbeperkt met de bus reizen in de gemeente Arnhem. Bij een busrit van Arnhem naar buiten de gemeente, hoeft alleen het stuk buiten Arnhem betaald te worden. Zo worden ook busritten naar buiten de gemeente goedkoper.

Gemiddeld 110 ritten

Het busvoordeelabonnement voldoet dus duidelijk aan een behoefte, constateert wethouder Kundić. “De kaart is volop aangeschaft en volop gebruikt. Met elke kaart werden gemiddeld 110 ritten binnen de stad gemaakt. Dat is heel mooi, want het betekent dat vele Arnhemmers met een smalle beurs daardoor nu beter mee kunnen doen in de maatschappij. Op bezoek bij vrienden en familie, naar de sportclub of naar het centrum, dat kan allemaal veel makkelijker door deze buskaart. Daarom hebben we besloten dat dit abonnement blijft.” Alle Gelrepashouders met een abonnement krijgen per brief bericht dat ze het abonnement kunnen verlengen, wederom voor 15 euro. Ook nieuwe Gelrepashouders krijgen bericht over de mogelijkheden van het busvoordeelabonnement.