Thema-avond ‘Cultuur voor iedereen?’

Bekijk de video

Jamsessie van rapper Geronimo (midden) en muzikanten van DWS tijdens de thema-avond ‘Cultuur voor iedereen?’ van 12 december 2022. Beeld: Lonneke Kranendonk

Op 12 december organiseerde de themagroep ‘Aantrekkelijke Stad’ van D66 Arnhem een avond met het thema: cultuur voor iedereen. De bijeenkomst, met volop interactie, muziek en discussie, vond plaatst bij muziekvereniging DWS (Door Wilskracht Sterk).

Themagroepen

Afgelopen zomer startte D66 Arnhem met drie themagroepen. Gevoed met politieke actualiteit en duiding door fractieleden, delen de groepen hun kennis en expertise op de onderwerpen duurzaam wonen, gelijke kansen & onderwijs en aantrekkelijke stad. Dat levert niet alleen mooie gesprekken en nieuwe ideeën op over de D66-visie op die onderwerpen, er worden ook bijeenkomsten georganiseerd. De themagroep ‘Aantrekkelijke Stad’ beet 12 december het spits af.

Gasten, performers en deelnemers

Een van de gasten van de avond was creatief strateeg Yosser Dekker. Als programmamaker bij Bureau Ruimtekoers gebruikt hij kunst voor burgerparticipatie in wijken. Ook muzikant en artistiek onderzoeker Cassandra Onck was aanwezig. Zij verbindt als songwriter en zangeres persoonlijke perspectieven met sociaal maatschappelijke vragen. Zij vertelden onder meer over het project Zuiderstroom 2.0 waar Cassandra Onck en Ruimtekoers samenwerken met producer en jongerenwerker Jeffrey Neijs van Power Plug NL.
Voor Zuiderstroom 2.0 komen zij een half jaar lang, elke donderdag samen met een groep Arnhemse jongeren om met hen te werken aan een eigen muzikale masterpiece. Op de thema-avond was daarvan alvast wat horen. Geronimo (Gimo op Spotify), een jong muzikaal talent uit Arnhem, ging met muzikanten van DWS een muzikale dialoog aan; een verrassende combinatie van rap en livemuziek!

Prikkelende stellingen

Aan de hand van vier stellingen die op grote papieren tafelkleden waren geschreven, ontstonden er levendige discussies.
De stellingen waren:
– ‘Cultuur in Arnhem is te elitair om voor iedereen te zijn’
– ‘Topcultuur en cultuurparticipatie zijn twee gescheiden werelden’
– ‘Cultuurparticipatie, een leuke hobby, maar levert de stad weinig op’
– ‘Cultuur draait in de eerste plaats om jezelf te uiten, niet om artistieke kwaliteit’


Aan de tafels kwamen verrassende en vernieuwende ideeën naar boven. Waardevolle input voor de themagroep van D66, maar ook voor de gemeenteraad en voor komende verkiezingsprogramma’s. Geronimo, Cassandra en DWS sloten de avond muzikaal af. Publiek en deelnemers maakten op de avond niet alleen kennis met de maatschappelijke cultuurprojecten Ruimtekoers en Zuiderstroom. Ook de breedte van ‘cultuur voor iedereen’ in Arnhem werd volop ervaren.

Meer ontdekken?
– Zuiderstroom 2.0 is begonnen na het succes van de videoclip Zuiderstroom uit 2020: Zuiderstroom Official Video.
– Over muziekvereniging DWS maakte Nina Karim van Oort in 2019 een korte documentaire: Door Wilskracht Sterk.