“Haal de Pride Photo Exhibition naar Arnhem”

Jaarlijks reist de Pride Photo Exhibition door het land met de winnende foto’s van de Pride Photo Award. Deze expositie draagt bij aan zichtbaarheid voor seksuele- en genderdiversiteit. D66-raadslid Suzan Kemperman: “Arnhem is als regenboogstad bij uitstek een plaats waar zo’n tentoonstelling plaats kan vinden.”

Foto uit de Pride Photo Exhibition 2022. David Těšínský probeert met zijn foto’s stereotypen te ontkrachten en mensen de ogen te openen voor kwesties zoals de acceptatie van homoseksualiteit in de sport, en met name in het profvoetbal. Beeld: David Těšínský

Regenboogstad Arnhem

Arnhem is al geruime tijd een regenboogstad met een regenboogagenda. Kemperman: “Daarom is onze stad ook een goede plaats waar een dergelijke tentoonstelling plaats kan vinden. Wij sluiten ons dan ook volledig aan bij de oproep van COC Midden-Gelderland om de expositie naar Arnhem te halen.” Op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces heeft D66 samen met PvdD, Volt, GroenLinks en CDA hierover vragen gesteld aan het college. Zodat de fototentoonstelling eventueel later dit jaar nog door Arnhem gefaciliteerd kan worden.

Vooroordelen en vandalisme

Met de foto’s wil Pride Photo Exhibition bezoekers stimuleren om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele- en genderdiversiteit. De organisatie hoopt een dialoog op gang te brengen over de vooroordelen en vaak benarde mensenrechtensituatie waar de LHBTIQ+ gemeenschap wereldwijd mee te maken heeft. Op drie van de vier locaties waar de tentoonstelling tot nu toe gehouden is, zijn foto’s beklad of vernield en moest de expositie vroegtijdig worden afgebroken. Aanvallen die veel emotie losmaken bij de LHBTI-gemeenschap.

College positief

D66 vroeg het college of zij bij de organisatie aan wil geven dat Arnhem klaarstaat om de tentoonstelling over te nemen. Bijvoorbeeld als deze nogmaals ergens vroegtijdig afgebroken wordt. Wethouder Van de Geijn gaf aan dat het college positief tegenover een dergelijke tentoonstelling staat, maar dat het nog geen verzoek heeft gehad van de organisatie van de Pride Photo Exhibition. Kemperman: “Fijn dat de wethouder positief reageert en in gesprek gaat met COC Midden-Gelderland om de mogelijkheden te onderzoeken. Wel wat teleurstellend dat het college zo’n passieve houding aanneemt.”

Debat over naakt in de openbare ruimte

Na beantwoording van het college ontstond er een verrassend debat waarin de PvdA vroeg of college het met hen eens is dat er geen ruimte moet zijn voor naaktheid in de openbare ruimte. De wethouder gaf aan dat hij begrijpt dat de tentoonstelling provocerend kan zijn. Kemperman: “Er is enorm veel naakte kunst in Arnhem! Het zou de partijen sieren om daar niet pas bezwaar tegen te maken als het naakt van LHBTI-lichamen betreft. Wat ons betreft mag kunst een representatie van de hele samenleving zijn. Daarom is deze tentoonstelling belangrijk in de zichtbaarheid van LHBTI-personen. Haal de expositie naar Arnhem en bespreek vooraf met de organisatie hoe de gemeente kan voorkomen dat de foto’s of andere uitingen van diversiteit in de openbare ruimte worden vernield of beklad.”