Gratis cultuuraanbod voor Arnhemse jongeren

Publiek bij de Arnhemse Uitnacht, 27 januari 2023. Beeld: D66 Arnhem

Arnhemse jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen vanaf de tweede helft van dit schooljaar gebruikmaken van een speciaal voor hen gemaakt cultuuraanbod. Die culturele activiteiten zijn gratis te bezoeken. Dat maakte de gemeente afgelopen week bekend. D66-fractievoorzitter Mattijs Loor: “Cultuur is een investering in de samenleving. Meedoen met en ervaren van cultuur is van grote betekenis voor de ontwikkeling van jongeren. Heel goed dus dat kunst en cultuur voor alle Arnhemse jongeren toegankelijk wordt gemaakt.”

Cultuur voor jongeren in de hele stad

In het coalitieakkoord 2022-2026 (opgesteld door GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt) was al afgesproken om cultuur voor jongeren in de hele stad aantrekkelijker te maken. D66 vindt, net als andere coalitiepartijen, dat geld niet de reden mag zijn dat jongeren niet naar een voorstelling of expositie kunnen. Mattijs Loor: “Goed dat er een gratis programma komt dat ook past bij de interesses van jongeren. Zo maken we de drempel voor cultuurbezoek nóg lager.” Op basis van de afspraken uit het coalitieakkoord maakt de gemeente hiervoor 200.000 euro per jaar vrij.

Jong geleerd oud gedaan

De gemeente wil dat zoveel mogelijk jongeren naar cultuur kunnen, omdat het een spiegel kan zijn, erkenning kan geven en je aan het denken zet. Bovendien: kinderen die in hun jeugd musea of theatervoorstellingen bezoeken, keren later vaker terug. Tot eind 2023 wordt het gratis programma samengesteld. Vanaf de lente van 2024 hoopt de gemeente, samen met culturele instellingen, te kunnen starten met het gratis aanbod. In Arnhem komen ruim 10.500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar hiervoor in aanmerking.

Aansluiten bij de leefwereld van jongeren

De focus ligt op jongeren omdat vooral bij die doelgroep behoefte is aan een passend cultureel aanbod, zo blijkt uit onderzoek. Het gratis programma wordt daarom samengesteld door een speciale jongerenprogrammeur. Loor: “Om zoveel mogelijk jongeren aan te spreken, moet cultuur niet alleen betaalbaar zijn, maar ook aansluiten bij de interesses van jongeren. Het is daarom goed dat jongeren zelf meepraten over een zo passend mogelijk aanbod.” D66 pleit naast het gratis aanbod ook voor andere maatregelen om het cultuuraanbod toegankelijker te maken voor jongeren. “Een gratis en op jongeren gericht aanbod is een uitstekende eerste stap. Daarnaast moeten we bijvoorbeeld samen met cultuurinstellingen kijken of de openingstijden en de wijze van communiceren over cultuuraanbod, beter kunnen aansluiten bij de leefwereld van jongeren,” aldus Loor.