Duurzaam wonen in Arnhem: een excursie langs vooruitstrevende woonprojecten

Excursie van de themagroep Duurzaam Wonen naar diverse woonprojecten in Arnhem-Noord. V.l.n.r. High Park aan de Velperweg, de flexwoningen op het Merwedeterrein en het project van woningbouwvereniging de 1Voud aan de Cattepoelseweg. Beeld: D66 Arnhem

Op zaterdag 16 november organiseerde de themagroep Duurzaam Wonen een inspirerende excursie door Arnhem-Noord. Per fiets bezochten de deelnemers diverse woonprojecten waarbij ze meer leerden over onder andere verduurzaming, transformatie en flexwonen. Zo zagen zij hoe Arnhem zich ontwikkelt tot een toekomstgerichte stad. De geslaagde excursie werd afgesloten met een gezellige borrel.

Verduurzaming: woningsplitsing en renovatie

De excursie begon bij de Cattepoelseweg, waar woningbouwvereniging de 1Voud een project realiseert dat gericht is op verduurzaming en het creëren van meer woningaanbod. Zes huurwoningen met funderingsproblemen zijn gesloopt en twaalf nieuwbouwwoningen met gelijk volume herbouwd, door splitsing meer wooneenheden: op de begane grond komen seniorenwoningen en boven appartementen voor starters. Daarnaast wordt er een gemeenschappelijke tuin aangelegd. Dit initiatief, waarin extra woningen worden toegevoegd die inspelen op de toegenomen vraag van senioren en starters in Arnhem, is een mooi voorbeeld van hoe verduurzaming kan bijdragen aan een gevarieerd woningaanbod. Vervolgens werd een andere locatie bezocht: de voormalige ambtenarenwoningen aan de Braamweg. Dit project toont aan hoe historische gebouwen kunnen worden aangepast aan de moderne eisen van energie-efficiëntie, zonder de karakteristieke uitstraling te verliezen.

Transformatie: van werken naar wonen

Een van de meest opvallende voorbeelden van duurzame stedelijke ontwikkeling is de transformatie van het voormalige ING-kantoor aan de Velperweg: High Park. Het gebouw, bekend als het Kruisgebouw, is omgebouwd tot 281 appartementen: 203 huurwoningen en 78 koopappartementen. Wat ooit een groot kantoorpand was, is nu een moderne woonruimte in een groene omgeving. De lagere bijgebouwen werden gesloopt en vervangen door een openbaar park. D66-lid Edwin Kemers, tevens buurtbewoner, gaf een toelichting op het 20-jarige proces van planning en uitvoering, waarbij de gemeente Arnhem een belangrijke rol speelde.

Flexwonen: duurzaam en sociaal wonen op maat

Het laatste stop was een bezoek aan het MerWIJde-project op het Merwedeterrein in Presikhaaf. Dit project omvat 148 flexwoningen, die van hoge kwaliteit zijn én verplaatsbaar, wat ze bijzonder duurzaam maakt. Deze woningen blijven tien jaar op de huidige locatie staan, waarna ze mogelijk elders in de stad een nieuwe bestemming krijgen. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Arnhem, Volkshuisvesting Arnhem, Vivare en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van het project zijn 80 woningen bestemd voor mensen met een middeninkomen, de andere 68 woningen zijn reguliere sociale huur, waarvan 50 woningen voor statushouders. Het project wordt ondersteund door een sociaal beheerder en een community builder, die zich richten op het verbeteren van het samenleven in de wijk.

Met deze diverse voorbeelden van verduurzaming, transformatie en flexwonen liet de excursie zien hoe Arnhem zich steeds meer profileert als een stad die zich inzet voor toekomstgerichte en duurzame woonoplossingen.