Arnhemse openbare ruimte wordt rookvrij

Een gezonde leefomgeving is een rookvrije omgeving. D66 gunt elke Arnhemmer een lang en gezond leven en wil daarom dat de openbare ruimte rookvrij wordt.
Met de Omgevingsvisie stellen we vast hoe de fysieke leefomgeving van de stad er in 2040 uitziet. Wat D66 betreft is dat rookvrij. Op de raadsvergadering van 24 november 2021 werd ons voorstel hiervoor aangenomen. Daarmee is Arnhem de tweede gemeente in Nederland die dit regelt.

Rookvrije generatie

Arnhem is aangesloten bij de Alliantie Rookvrije Generatie. We willen dat uiterlijk in 2040 niemand meer begint met roken. Dit doel is nog (lang) niet bereikt, want Arnhem is op dit moment de tweede Gelderse gemeente waar het meeste gerookt wordt. Om een rookvrije generatie te bereiken en om mensen te stimuleren om te stoppen met roken, is het belangrijk dat er op zo min mogelijk plekken nog wordt gerookt. Want zien roken, doet roken. D66-raadslid Susan van Ommen: “D66 wil een gezonde leefomgeving voor iedereen. Dit kan alleen als die omgeving rookvrij is. Roken is heel schadelijk voor de gezondheid van de roker zelf en van mee-rokers. Het is daarom ontzettend goed dat de openbare ruimte rookvrij wordt!”

Filters van plastic milieuvervuilend

Naast dat roken slecht is voor de gezondheid, is het ook vreselijk slecht voor het milieu. De filters in sigaretten zijn gemaakt van plastic. Als deze op straat belanden, in Nederland zijn dat er per jaar 10 miljard, blijven deze allemaal in onze omgeving liggen. Plastic wordt namelijk niet door de natuur verteerd. De beste oplossing om dit te voorkomen is om roken in de openbare ruimte niet langer toe te staan. En zo de gezonde leefomgeving weer een stuk gezonder te maken.

Beeld: Alliantie Rookvrije Generatie