Arnhems college tóch aan de slag met weren ongezonde voedselopties

Deze afbeelding is met AI gegenereerd. Beeld: © Adobe Firefly

De voedselomgeving heeft grote impact op onze keuzes en de problematiek van overgewicht. Vooral bij kinderen. De makkelijke keuze zou niet altijd de ongezonde moeten zijn, maar dat wordt nu wel volop gestimuleerd in onze leefomgeving. D66-raadslid Wimer Heemskerk: “Iedere Arnhemmer zou voldoende gezonde keuzes in zijn of haar omgeving moeten hebben. De gemeente kan gezond voedselaanbod stimuleren en ongezond aanbod weren, bijvoorbeeld in kwetsbare wijken.”

Beter beleid voor gezond voedsel

Het beleid van de gemeente voor gezond voedsel kan veel beter. Daarom stelde D66 vragen over ‘Mogelijkheden om de voedselomgeving te reguleren’. Het college had eerder aangegeven geïnteresseerd te zijn in mogelijkheden om een onevenredig groot aanbod van ongezond voedsel rondom scholen en in (kwetsbare) wijken aan te pakken. Maar dat het vanwege juridische onduidelijkheden lastig is om in te zetten. In hun recente vragen halen Wimer Heemskerk en Dennis Weijers een rapport aan waarin wordt uitgelegd hoe het juridisch mogelijk is om dit te doen op basis van bestaande wet- en regelgeving.

Wildgroei ongezonde voedselkeuzes

Het belang van een gezonde voedselomgeving is groot. Ondanks de groeiende kennis over de schadelijke gevolgen van fastfood is het aantal fastfoodzaken de afgelopen tien jaar met de helft toegenomen. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. De stijgende bewustwording over de relatie tussen voeding, gezondheid en welzijn heeft blijkbaar nog onvoldoende impact gehad. Dennis Weijers: “Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om voorlichting en preventiebeleid.” Ook in Arnhem is een wildgroei ontstaan aan ongezonde voedselkeuzes in de openbare ruimte. Wimer Heemskerk: “Keuzevrijheid is belangrijk. Maar als fastfood overal aanwezig is, maakt dat het heel moeilijk om bewust te kiezen. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we zoveel mogelijk calorieën binnen willen krijgen. Daardoor worden we onbewust getriggerd door eten met veel vet of suiker én eten op het moment dat we het tegenkomen.” Wat D66 betreft gaat de gemeente Arnhem alle mogelijkheden om de voedselomgeving gezonder te maken inzetten.

Mogelijkheden verkennen

Het college kijkt met interesse naar het door D66 aangehaalde rapport en ziet hiermee kansen om een meer gezonde voedselomgeving te realiseren. In het rapport worden onder meer voorstellen gedaan om de voedselomgeving meetbaar te maken. In antwoord op de vragen van D66 geeft het college aan de mogelijkheden te gaan verkennen. Heemskerk: “Onder het vorige kabinet werd gewerkt aan een wet waarmee gemeenten makkelijker op voedselkeuzes zouden kunnen sturen. Maar deze wet is vertraagd en onder het nieuwe kabinet lijkt het onwaarschijnlijk dat deze er nog van gaat komen. De aanleiding blijft onverminderd groot, daarom goed dat de gemeente nu zelf de handschoen oppakt.”
Op basis van de uitkomsten van de verkenning wordt gekeken of het meetinstrument en eventuele beleidswijzigingen worden toegepast en getest in een straat, buurt of wijk in Arnhem.