Arnhem voert Leegstandsverordening in om woningnood tegen te gaan

Beeld: Adobe Firefly

De Arnhemse gemeenteraad heeft eind november de Leegstandsverordening goedgekeurd. Deze nieuwe regeling verplicht huiseigenaren om leegstand langer dan zes maanden te melden bij de gemeente. Het doel is om leegstaande woningen snel weer bewoonbaar te maken en zo de druk op de woningmarkt te verlichten. D66 is enthousiast over de verordening, maar benadrukt het belang van een zorgvuldige uitvoering.

Meldplicht voor leegstand

De nieuwe verordening verplicht huiseigenaren om leegstand van langer dan een halfjaar te melden bij de gemeente, waardoor de stad beter zicht krijgt op leegstaande woningen. Het doel is om de woningen sneller weer te laten bewonen, vooral in het goedkopere en middel-dure segment. Als leegstand wordt gemeld, neemt de gemeente contact op met de eigenaar om te bespreken hoe de woning snel weer bewoond kan worden.

Blij, maar met zorgvuldigheid

D66 is blij met de invoering van de Leegstandsverordening. Raadslid Joris Brandts: “We moeten alle mogelijkheden aangrijpen om leegstand tegen te gaan. In deze tijd van woningnood is het essentieel dat woningen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: om te wonen.” D66 had eerder zorgen over de uitvoering van de verordening, maar deze werden onlangs door het college weggenomen. “De gemeente zal niet gelijk maatregelen opleggen en maatwerk leveren bij de uitvoering, zeker bij schrijnende omstandigheden of overmacht,” aldus Brandts.

Evaluatie en doelen

Het college was het met D66 eens dat de regeling geëvalueerd moet worden om te bepalen of de doelen worden gehaald. Indien nodig kunnen dan aanpassingen worden gedaan. Brandts: “De verordening is een succes als we minder leegstand zien en daarmee meer Arnhemmers kunnen helpen aan een eigen woning. En als we zien dat het niet werkt, moeten we als raad de verordening ook weer durven intrekken.” Het college heeft beloofd de oorzaken van leegstand ook mee te nemen in de evaluatie.