Arnhem kiest voor groen, compact en gezond

Afbeelding omslag Omgevingsvisie Arnhem 2040. Beeld: Gemeente Arnhem

Afgelopen week werd in de raad de ‘Omgevingsvisie Arnhem 2040’ vastgesteld. Belangrijke lange termijnplannen die de koers van onze stad bepalen. Hierin kiest Arnhem definitief voor een compacte en groene stad met nadruk op een gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit. Met twee voorstellen stelde D66 hierbij ruimte voor toekomstige bedrijvigheid zeker, en kansen voor ontwikkeling met verbetering natuur.

Blik op de toekomst

De omgevingsvisie schetst een beeld van onze leefomgeving op de langere termijn. Het beschrijft hoe we keuzes gaan maken in het ruimtegebruik. Zodat Arnhem in een veranderende wereld zijn unieke kwaliteiten behoudt en huidige en nieuwe bewoners de best mogelijke leefomgeving biedt. In de omgevingsvisie staan uitgangspunten, criteria en randvoorwaarden waarmee de gemeente beleid en gebiedsvisies kan ontwikkelen en projecten tot uitvoering kan brengen. D66-raadslid Wimer Heemskerk: “In het toekomstbeeld voor onze stad zien we een sterk en nóg groener Arnhem. Een Arnhem waarin niet langer de auto, maar ov, fiets en voetganger centraal staan. En een Arnhem waarin iedereen een goed huis kan vinden.”

Door de stad gedragen koers

Een eerste omgevingsvisie voor Arnhem was nodig. Klimaatverandering en verstedelijking vragen om een andere inrichting van de omgeving. De Omgevingsvisie Arnhem 2040 is met de inbreng en in gesprek met honderden Arnhemmers tot stand gekomen. Heemskerk: “Mooi dat we als gemeente zo uitgebreid het gesprek met inwoners hebben opgezocht over hoe ze de toekomst van hun stad zien.” Zowel inwoners als Arnhemse ondernemers en organisaties hebben meegedacht.

Bedrijvigheid Koningspleij-Noord

De visie maakt duidelijk welke keuzes voor ons liggen om te komen tot de stad van de toekomst. Heemskerk: “Die blik op waar we naartoe willen, is noodzakelijk om scherpe keuzes te kunnen maken. Eén van de punten waar nog te weinig scherpte zit en waar Arnhem de komende jaren mee aan de slag moet, is de ontwikkeling van het aantal banen in onze groeiende stad. Daarvoor moeten we zoveel mogelijk opties openhouden.” Om toekomstige ontwikkeling van Koningspleij-Noord als bedrijventerrein als mogelijke optie te behouden, diende D66 samen met de VVD een amendement in. Dat voorstel is met overgrote meerderheid aangenomen.

Ontwikkeling met verbetering natuur

College en raad zouden wat D66 betreft in positie moeten zijn om te toetsen of ontwikkelingen van Defensie ten noorden van de Koningsweg, leiden tot een verbetering van de natuurwaarden. Buitenkansen die actief bijdragen aan onze doelstellingen voor sterke natuur en biodiversiteit in dit gebied, zouden we niet buiten moeten sluiten. Heemskerk: “Natuurwaarden staan voorop. Mocht Defensie met een passend plan komen, dan moeten we dat als Arnhem willen.” Ook onze motie ‘Kansen voor ontwikkeling met verbetering natuur’ is met grote meerderheid aangenomen.