Joris Brandts

Joris Brandts - Beeld: Jan Adelaar

Bij de Randstedelijke Rekenkamer hield Joris zich jarenlang bezig met complexe vraagstukken binnen de provinciale overheid. Vanaf 2023 werkt hij als adviseur bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast zet hij zich al jaren in voor de LHBTIQ-gemeenschap, onder andere via het COC. Joris is eerder actief geweest voor D66 in Amsterdam en was van oktober 2020 tot maart 2022 fractievolger bij D66 Arnhem.

  • 32 jaar
  • Arnhem
  • Hij/hem

“Het verschil proberen te maken en mij inzetten voor zaken met een breder belang dan alleen dat van mezelf, zijn onderdeel van wie ik ben. Dat er in Arnhem nog zóveel te bereiken is voor de inwoners van deze stad, heeft me doen besluiten mij in te zetten voor D66 in Arnhem.”

“Ik zou willen wonen in een stad waar we ondanks de schaarse ruimte, voor iedereen een plek creëren. De vrijheid om te wonen is een groot goed, maar als starter maak ik geen schijn van kans. De huidige woningmarkt werkt ontwrichtend, maar er liggen ook kansen. We moeten die als gemeente Arnhem durven pakken.”

“Mijn Arnhem is daarnaast een stad waar je mag zijn wie je wil zijn. Wees maar gewoon jezelf, dat is meer dan goed genoeg. Onze vrijheden zijn niet vanzelfsprekend, blijkt wel uit de recente nieuwsberichten en ervaringen uit de stad. Vrijheden moeten worden verdedigd met alle energie die we in ons hebben.”

Wijken

Noordwest:
– Burgemeesterswijk, Gulden Bodem, Heijenoord, Het Dorp, Hoogkamp, Klarendal, Klingelbeek, Lombok, Schaarsbergen, Sint Marten, Sonsbeek-Noord, Sterrenberg, Transvaalbuurt

Vredenburg/Kronenburg/Rijkerswoerd:
– Appelgaard, Gaardenhage, Holthuizen, Kronenburg, Rijkerswoerd, Vredenburg

Waar kom je vandaan?

Al van jongs af aan ben ik maatschappelijk betrokken. Dat begon in Didam waar ik ben opgegroeid, en ook later in Nijmegen en Utrecht waar ik Bestuurskunde en Internationale Betrekkingen heb gestudeerd. Na mijn studies ben ik Amsterdam beland waar ik momenteel als beleidsonderzoeker bij de Randstedelijke Rekenkamer werkzaam ben. Ook ben ik actief geweest bij de D66-afdeling in Amsterdam. Daar heb ik onder andere het masterclass programma gevolgd en ben ik fractiemedewerker geweest.

Sinds ik weer in Arnhem woon, voel ik mij zeer gemotiveerd om iets te betekenen voor mijn stad en haar inwoners. Dat doe ik bijvoorbeeld ook als secretaris en vrijwilligerscoördinator van COC Midden-Gelderland, de belangenbehartiger voor LHBTI’s.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik ben graag in de vele parken die Arnhem rijk is. Hardlopen doe ik meestal in park Angerenstein of Klarenbeek. In de zomer lig ik vaak met vrienden in het Sonsbeekpark. In het Immerloopark loop ik regelmatig een grote ronde met onze oppashond Marley, die
daar altijd even flink kan rennen tussen de middag.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Er gebeurt ontzettend veel goeds in Arnhem, maar er liggen ook kansen. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, klimaat en kansengelijkheid. Ik wil me graag inzetten voor een politiek die uitgaat van wat mensen kunnen, waarbij de plek van je wieg of de grootte van je portemonnee niet jouw kansen in het leven bepalen. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor iedere Arnhemmer een betaalbare woning beschikbaar moet zijn. Daarnaast is het belangrijk dat we Arnhem klaarmaken voor de toekomstige generaties.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

• Op de huidige woningmarkt krijgt niet iedereen een eerlijke kans. Met een groeiende behoefte aan betaalbare woningen vraagt dat om het maken van ingrijpende keuzes. We moeten daarom niet alleen meer betaalbare woningen bouwen, maar ook de juiste woningen. Daarnaast kies ik voor meer hoogbouw en verdichting.

• De manier waarop mensen zich naar en door de stad bewegen verandert. Steeds vaker pakken we de fiets of maken we gebruik van het openbaar vervoer. Veel jongeren hebben geen eigen auto meer. Ik wil van Arnhem een echte fietsstad maken door meer fietsstraten aan te leggen en autogebruik te ontmoedigen.

• In Arnhem moet je altijd en overal zichtbaar jezelf kunnen zijn. Ongeacht afkomst, huidskleur of seksuele voorkeur. Dat is nu zeker niet altijd het geval. We moeten daarom strenger zijn tegenover discriminerende organisaties waar we in Arnhem mee samenwerken en permanent inzetten op bewustwording.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij de partij die staat voor persoonlijke vrijheid en gelijkwaardigheid van ieder mens. Ik ben ervan overtuigd dat je pas echt vrij kan zijn, als je jezelf kunt ontwikkelen. Als iedereen eerlijke kansen krijgt om er iets van te maken in het leven.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Een fantastisch boek over actuele onderwerpen en de Europese identiteit. Het is zo rijk geschreven dat ik me er helemaal in kan verliezen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Ik ben onlangs naar het fantastische ‘Edward II – The Gay King’ geweest, een toneelstuk van het Arnhemse Toneelgroep Oostpool. Een eeuwenoud koningsdrama in een eigentijds jasje, wat gaat over vechten voor de liefde en vechten voor je idealen. Het stuk toont hoe absurd het idee is dat heteroseksualiteit een gegeven is in koninklijke families. Een hoopvol stuk met een geweldige cast, iets om trots op te zijn! Daarnaast kan ik niet wachten om aankomende zomer weer te mogen dansen op een goed feestje of festival in Arnhem.

Nevenfuncties

(Senior) Adviseur Monitoring en Beleidsevaluatie, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (32 uur in de week)