In Arnhem komt de rechter naar de wijk

Begin 2023 stemde de Arnhemse raad unaniem voor de motie van D66 om wijkrechtspraak ook in Arnhem te regelen. Dat plan voor laagdrempelige rechtspraak in de wijk is nu concreet. Er komt rechtspraak in de wijk voor ‘kleine strafzaken’ met verdachten bij wie verschillende problemen spelen. De wijkrechtspraak gaat begin volgend jaar in Arnhem-Oost van start. Raadslid Wimer Heemskerk: “Hiermee breng je rechtspraak dichtbij mensen en kunnen meerdere problemen in een keer worden aangepakt. Bovendien werkt het ook nog eens ontlastend voor onze rechters.”

Rechtspraak dichtbij

Bij wijkrechtspraak staat de mens achter het dossier centraal, in z’n eigen omgeving. Dit werkt goed bij kleine strafzaken en kan voorkomen dat bijvoorbeeld schulden of burenruzies verergeren. Rechtbank Gelderland had al eerder aangegeven hier graag mee aan de slag te willen in Arnhem. Ook het college was positief over het initiatief om de rechter naar de wijk te halen. Deze lokale vorm van rechtspraak is vooral bedoeld voor gevallen waarbij veel verschillende problemen tegelijkertijd spelen. Daarbij wordt samen met de omgeving en betrokken instanties naar een samenhangende en duurzame oplossing in de wijk gezocht. Heemskerk. “Het is een mooie stap om het recht dichtbij Arnhemmers te brengen. Zo zorgen we voor meer toegankelijkheid en meer herkenbaarheid van het recht.”

Positieve resultaten

Eerdere pilots in Rotterdam, Eindhoven en Den Haag lieten zien dat wijkrechtspraak leidt tot minder herhaling van misdaad, het recht voor hun gevoel dichterbij brengt, minder geld kost én minder lang duurt. In Eindhoven en Rotterdam zijn ze ondertussen in een permanente vorm omgezet. Wijkrechtspraak maakt de rechtspraak niet alleen toegankelijker, het draagt ook bij aan een oplossing van het probleem. Heemskerk: “Door samen met de omgeving van de bewoner en organisaties in de wijk tot een duurzame oplossing te komen, pak je niet alleen het delict aan, maar ook de oorzaak.”

Sneller geholpen

Doel van wijkrechtspraak is om de veiligheid, de leefbaarheid en het maatschappelijk welzijn in de wijk te verbeteren. Nu moeten mensen soms best lang wachten op de afdoening van hun zaak. Als rechtzoekenden in hun eigen wijk sneller geholpen kunnen worden, is dat ook een manier om de forse werkdruk bij rechtbankmedewerkers aan te pakken. Heemskerk: “Rechtspraak in de wijk en mét de wijk sluit goed aan bij de wijkgerichte manier van werken van onze gemeente. Het samenwerken met netwerken in de wijk past bij Arnhem.”