D66: “Behoud Arnhem als hotspot voor Europees treinverkeer”

Station Arnhem Centraal Beeld: pvl83/Flickr

Arnhem mag niet toekijken hoe de positie van station Arnhem Centraal als onderdeel van het internationale treinverkeer afbrokkelt. Dat vindt D66 in de gemeenteraad. Raadslid Joris Brandts: “Het college moet zich inspannen om de huidige verbindingen voor Arnhem te behouden én nieuwe internationale verbindingen binnen te halen.” Brandts stelde hierover vragen.

Tegenvallers en onzekerheden

Arnhem Centraal heeft als internationaal treinstation de afgelopen jaren te kampen gehad met enkele tegenslagen. Zo konden bomvolle Duitse hogesnelheidstreinen soms niet stoppen in Arnhem en greep ons station naast een snelle treinverbinding naar Berlijn. Daarnaast wordt er de komende jaren volop gewerkt aan de Duitse zijde van het spoor. Het treinverkeer richting het Ruhrgebied zal daar veel hinder van ondervinden. Al die ontwikkelingen zorgen ervoor dat de toekomst van Arnhem Centraal als hotspot voor internationaal treinverkeer ‘momenteel onzekerder is,’ concludeerde wethouder Nermina Kundić.

Dé opstapplaats van Oost-Nederland

Genoeg reden voor D66-raadslid Brandts om samen met VOLT schriftelijke vragen te stellen met daarin een pleidooi voor het behoud van internationale treinen op Arnhem Centraal. Brandts: “We hebben een fantastisch mooi nieuw station dat volledig is ingericht op internationaal treinverkeer. Arnhem is bovendien dé opstapplaats van Oost-Nederland. Je bent vanuit Arnhem in een paar uur in het zuiden van Duitsland. Dat maakt onze stad enorm aantrekkelijk.”

Alternatief voor Europees vliegverkeer

Arnhem moet volgens de D66-fractie daarom streven naar zowel behoud als versterking van het internationale treinnet met daarin een cruciale positie voor de stad. Brandts ziet treinverbindingen met steden op een afstand van 500 tot 1500 kilometer bovendien als een goed alternatief voor vliegverkeer. “Treinen zijn een duurzame manier van reizen!” Ook in Europees verband pleit D66 voor een hogesnelheidsnetwerk tussen Europese hoofdsteden.

Contact met NS

In antwoord op de vragen van Brandts reageert het Arnhemse college dat het verdwijnen van de hogesnelheidsverbinding naar Zwitserland een slechte ontwikkeling is. Ook is het stadsbestuur door de NS niet op de hoogte gesteld van het voornemen deze lijn te schrappen. Naar aanleiding van berichtgeving hierover is er daarom alsnog contact gezocht met de NS. Ook blijft het Arnhemse college zich inzetten voor de positie van het station als hotspot.