Zorg voor kinderen en jeugd

We kunnen er niet van uitgaan dan kinderen en jongeren met problemen zichzelf wel redden. Op
de juiste momenten moeten wij als gemeenschap daarom voor ze klaarstaan. We moeten zorgen
dat ze nooit tussen wal en schip komen te vallen, omdat ze die traumatische ervaring vaak de rest van hun leven bij zich dragen. D66 staat voor een stad die zorgt voor de kinderen en jeugdigen van de stad, juist op de momenten waarop dit het hardst nodig is.

  • We zorgen dat kinderen in de jeugdbeschermingsketen worden geholpen om gebruik te maken van sport- en cultuuraanbod. Er wordt gestimuleerd om meer werk te maken van therapie en begeleiding op basis van kunsteducatie of sport.
  • We zetten ons in om de wachttijden in de jeugdzorg stevig te verminderen.
  • We versterken de jeugd-ggz.
    Alle Ouder- en KindTeams krijgen extra ggz-kennis en -expertise, en de samenwerking met de hoogspecialistische jeugd-ggz zorg wordt geïntensiveerd.
  • We zetten in op wervingscampagnes gericht op het opleiden van zorg-professionals.
  • We creëren een fonds waarop zorgverleners terug kunnen vallen wanneer cliënten tussen schakelmomenten vallen. Een cliënt die net 18 is geworden, kan dan gewoon het begonnen traject afmaken dat is ingezet door Jeugdzorg.
  • We zetten in op het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling maar ook voor voldoende opvangplekken voor slachtoffers van huiselijk geweld. We makenvhulporganisatie Veilig Thuis beter bekend, zetten meer in op samenwerking tussen diverse hulporganisaties, maken meer informatiepunten beschikbaar en bekend onder professionals, en benutten de ervaringen van pilot Blijvend Veilig zowel als de expertise van Blijfgroep. Daarbij wordt de samenwerking van partners in de jeugd veiligheidsketen via Blijvend Veilig uitgebreid naar de hele stad.
  • We zetten in op vroegsignalering van eventuele kindermishandeling. Ieder kind heeft recht op een veilige woonomgeving.
  • We maken ons in lijn met het landelijke programma hard voor een aanpassing van het zorgstelsel. Daarbij wordt de gemeentelijke taak in de Jeugdwet beperkt tot thuisnabije ondersteuning en zorg. Hierdoor vallen complexe gevallen onder de verantwoordelijkheid van het Rijk.