Preventie

D66 staat voor een stad die zich inzet om, waar mogelijk, te voorkomen dat mensen ongezonde keuzes maken. Ongezonde keuzes die impact hebben op henzelf, maar ook op hun omgeving.
We zetten beleid in om verslaving aan, en overmatig gebruik van, sigaretten, alcohol en drugs te ontmoedigen en te verminderen. Zoals ook het overmatig gebruik van lachgas. Daarnaast stimuleren we een gezonde levensstijl met aandacht voor voeding en bewegen, en stimuleren we een gezonde leefomgeving door onder andere in te zetten op beleid ter verbetering van de luchtkwaliteit. We staan voor een vrije stad, maar ook voor een stad die zorgt voor haar inwoners.

  • We blijven vol inzetten op de Amsterdamse preventieagenda. We willen dat Amsterdam vooroploopt. Daarom blijven we samen met de GGD Amsterdam en andere kennisinstellingen investeren in onderzoek naar leefstijl en publieke gezondheid.
  • We creëren meer rookvrije zones in Amsterdam om werk te maken van een rookvrije generatie. We willen rookvrije zones in parken, rondom scholen, speelpleinen en andere plekken waar veel kinderen komen. Daarnaast stimuleren we organisaties, verenigingen en instellingen om hun locaties ook rookvrij te maken.
  • We stoppen met houtstook in de stad om de ernstige luchtvervuiling die dit veroorzaakt terug te dringen. We stimuleren mensen om houtstook te mijden door goede voorlichting te geven en subsidies te geven voor het vervangen van de houtkachel. Bij nieuwbouw dient het gebruik van houtstook vermeden te worden;
  • We nemen maatregelen om ongezond eten tegen te gaan en stimuleren het gezond eten.
  • We maken de openbare ruimte aantrekkelijker om in bewegen en te spelen. Op plekken waar veel kinderen en jongeren komen, zoals bij (sport)evenementen en openbare plekken, is geen ongezonde (kinder)marketing toegestaan.
  • We starten een grootscheepse Amsterdamse lachgascampagne om gebruik van lachgas te ontmoedigen.
  • We ondersteunen campagnes op scholen om voorlichting te geven over drank, drugs en seksuele gezondheid.
  • We blijven ondersteuning aanbieden voor Amsterdammers die met grote regelmaat aan chemseks doen en een risico lopen op negatieve langetermijneffecten hiervan zoals verslaving en mentale problemen.
  • We richten ons op structurele oplossingen bij het voorkomen en tegengaan van overgewicht. Denk hierbij aan gezonde schoollunches, het stimuleren van een fietscultuur onder kinderen, bewegen en sporten.
  • We blijven een voortrekker in de bestrijding van soa’s en hiv, met als doel om in 2026 geen nieuwe hiv-besmettingen meer te hebben. Hiervoor is een goede soa-poli een belangrijk middel. De gemeente moet zorgdragen voor genoeg en toegankelijke (en anonieme) testmogelijkheden voor soa’s voor iedereen. Ook moet de gemeente het Prep-programma blijven uitvoeren;
  • De drugstestservice is en blijft een belangrijke gratis voorziening om Amsterdammers in staat te stellen verantwoord te gebruiken.