Vrouwen beschermd tegen intimidatie bij abortusklinieken

In de Week van het Leven, oftewel de week tegen het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, is het voorstel van D66 om een bufferzone in te stellen voor demonstranten bij abortusklinieken in Amsterdam met brede meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk: ‘‘In Amsterdam moeten vrouwen altijd op een veilige manier, en zonder enige vorm van hinder of belemmering, hun recht op abortus kunnen uitoefenen. Intimidatie van vrouwen die een abortuskliniek in willen is onacceptabel. De bufferzone is van belang voor een veilige en vrije toegang tot abortuszorg.’’

Geen demonstratie, maar intimidatie

‘‘Moordenaar!’’ Een van de dingen die een Amsterdamse vrouw naar haar hoofd geslingerd krijgt van anti-abortus demonstranten bij abortusklinieken.[1] In Amsterdam staan er maandelijks anti-abortus demonstranten met flyers en posters voor de kliniek. Zij proberen vrouwen te overtuigen om géén abortus te plegen wanneer zij zich melden bij een kliniek. Rooderkerk: ‘‘Het is belachelijk dat vrouwen nog steeds worden lastiggevallen voor abortusklinieken. Dat is geen demonstreren, maar intimideren. De keuze voor abortus is een weloverwogen en persoonlijke beslissing. Een buitenstaander hoort zich daar niet mee te bemoeien op zo’n kwetsbaar moment in het leven van vrouwen.” Het voorstel werd ingediend met steun van PvdA, GroenLinks, VVD en Bij1.

Liefst 100 meter afstand

Om een veilige omgeving te bieden aan vrouwen om hun recht op abortus uit te kunnen oefenen pleit D66 voor een afstand van liefst 100 meter voor demonstranten. Dit voorstel is aangenomen met een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Tevens sluit dit aan bij een eerdere oproep van de directeur van de Amsterdamse abortuskliniek om een afstandsnorm in te voeren.[2] Burgemeester Halsema gaat uitzoeken welke afstandsnorm juridisch haalbaar is. Daartoe zal zij ook de kliniek verzoeken meldingen te maken van incidenten met het lastigvallen van vrouwen. Rooderkerk: “Het recht op demonstratie is een groot goed. Echter is er een conflict met het recht op zelfbeschikking en abortus als demonstranten vrouwen aanspreken, intimideren of voorzien van desinformatie bij de ingang van een abortuskliniek. Ik ben heel blij met de brede steun van de gemeenteraad voor een bufferzone rondom abortusklinieken’’.