Grondrechten van Amsterdammers gewaarborgd bij aantasting grondrechten TOOI

De politie-inlichtingendienst TOOI oefent allerlei bevoegdheden uit, zoals het stiekem volgen van burgers, die grondrechten van Amsterdammers raken, zonder dat er sprake is van voldoende beschermings- en controlemechanismen. D66-fractievoorzitter Rob Hofland dient een voorstel in waarmee er een kader van waarborgen wordt ontwikkeld. Hofland: “Het is belangrijk dat de burgemeester beschikt over goede informatie om de openbare orde te handhaven. Maar bij de TOOI is er sprake van een systeemfout. TOOI heeft de bevoegdheid om inbreuk te maken op het persoonlijke leven van mensen, dat is aantasting van een grondrecht. Hiertegenover moet een stevig kader met bescherming en toezicht staan. Dat ontbreekt nu.”

Wat is TOOI? 

Het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) is een onderdeel van de politie dat zich landelijk en regionaal richt op het inwinnen van informatie over dreigingen van maatschappelijke onrust en ernstige verstoringen van de openbare orde. De burgemeester ontvangt de ingewonnen informatie, en kan op basis daarvan de openbare orde handhaven. Als de politie de openbare orde handhaaft vallen zij onder het gezag van de desbetreffende burgemeester.

De politie heeft verschillende wettelijke bevoegdheden om de rechtsorde te handhaven. Als de politie hiervan gebruikmaakt worden er soms grondrechten aangetast, zoals de persoonlijke levenssfeer van burgers. De politie kan dit niet zomaar doen. Bij strafrechtelijke handhaving zijn de voorwaarden hiervoor wettelijk vastgelegd en de officier van justitie toetst het politieoptreden hieraan. Het probleem bij TOOI is dat een toetsings- en controlemechanisme ontbreekt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de burgemeesters, maar het is een herculestaak – als ze al op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheid – om zonder kaders deze waarborgen te bieden. 

Amsterdams waarborgkader

Het ongecontroleerd inwinnen van informatie door TOOI kwam begin vorig jaar in opspraak. De demissionair minister van justitie is toen een inventarisatie gestart naar de waarborgen bij de openbare-ordetaak van de politie. Deze wetgeving laat al een tijd op zich wachten en ondertussen blijft het TOOI opereren in een grijs gebied. Hofland stelt voor om in Amsterdam een kader te ontwikkelen waarin toezicht en waarborgen worden opgenomen bij de inzet van TOOI, onder meer door de inzet van methoden te toetsen aan de doelmatigheid ervan. Ook wil hij dat de burgemeester bij de inzet van TOOI op de hoogte wordt gesteld, en in sommige gevallen ook de gemeenteraad.