Spreektekst maidenspeech Erik Schmit

Voorzitter,
 
Jeroen is marktkoopman op de Albert Cuyp. Hij staat met veel plezier op de markt. En het mooie is dat hij in zijn vrije tijd met de ondernemersvereniging meedenkt en meewerkt aan de toekomst van de markt. Altijd constructief. Jeroen is een van mijn inspiratiebronnen van de afgelopen jaren als lid van de stadsdeelcommissie in Zuid.
 
Maar ik denk ook aan Ismail. Ismail is een MBO’er en volgt een studie grafisch ontwerp aan het ROC in Noord. En mooi, Ismail helpt ook mee bij de organisatie van de jaarlijkse herdenking in de buurt op 4 mei.
 
Of Fred. Fred is een gepensioneerde HR Manager, container adoptant en zet zich met een groep bewoners in voor een schone wijk.
 
En Sandra. Helaas heeft Sandra vanwege persoonlijke omstandigheden even geen werk. Maar zij heeft groene vingers en zet zich als vrijwilliger vol passie in voor het vergroenen van de buurt.
 
Het zijn deze en vele Amsterdammers die mij inspireren. En nu sta ik hier als raadslid. Eervol en met grote verantwoordelijkheid om de stad te dienen.
 
Voorzitter, ruim twintig jaar heb ik in het bedrijfsleven gewerkt. In het buitenland. En graag deel ik twee ervaringen die mij gevormd hebben.
 
In India zag ik de schrijnende armoede in de sloppenwijken en aan de randen van de steden, maar ik zag ook de hoop en resultaten als bedrijfsleven en overheid samenwerken en duurzame banen en opleidingen creëren. Zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen, ongeacht zijn of haar afkomst.
 
En mijn tijd in Rusland heeft mij geleerd hoe belangrijk democratische waarden zijn. Dat wij hier vrijheid van meningsuiting hebben. Dat we hier vrij met elkaar kunnen overleggen. En dat we hier ook zullen moeten blijven staan voor onze democratische waarden.
 
Vijf jaar geleden besloot ik dat ik een baan wilde met meer maatschappelijk impact. Nu geef ik les aan jongeren op een HBO-opleiding en sta hier als raadslid. En dat bevalt me prima.
 
Voorzitter, genoeg teruggekeken. Ik kijk liever vooruit. Ik zet mij graag in voor een stad die groeit. Een stad die duurzame groeit. Een stad waar ondernemers zoals Jeroen de ruimte krijgen voor nieuwe initiatieven. Waar jongeren zoals Ismail hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen, maar ook een stad waar we er voor elkaar zijn als het even niet gaat. Zoals bij Sandra.
 
En deze ambitie delen wij volgens mij. Ik kijk er dan ook naar uit om met de collega’s in de raad en het college samen te werken aan de toekomst van onze stad. En ik beloof u, voor elke goed voorstel, uit welke hoek dan ook, wil ik mijn inzetten. Daar mag u mij aan houden.
 
En dan hoop ik dat Jeroen, Ismail, Fred, Sandra en nog meer Amsterdammers over vier jaar tegen ons zullen zeggen. Ja, de stad is een beetje mooier geworden.
 
En nu aan de slag….
 
Winkeldiversiteit in het Centrum. Vanuit diezelfde waarden. Als D66’er zie ik graag een centrum waar bewoners prettig kunnen wonen, een centrum met een divers winkelaanbod en een centrum waar bezoekers welkom zijn die waarde toevoegen in plaats van de openbare orde verstoren. En daar draagt dit bestemmingsplan aan bij. Als D66 steunen wij dit voorstel dan ook van harte en kijken uit om samen met de raad en het college te werken aan volgende stappen die bijdragen aan een leefbare binnenstad.