Nauwelijks hiv-infecties dankzij extra investering D66 in PrEP

In Amsterdam zijn er nauwelijks nog nieuwe hiv-infecties, blijkt uit recente cijfers. De daling is te danken aan de extra financiering voor PrEP-behandelingen, meldt het Aidsfonds Nederland. Op initiatief van D66 Amsterdam werd het afgelopen jaar 250.000 euro vrijgemaakt voor 200 extra PrEP-plekken. D66-fractievoorzitter Rooderkerk: “Preventie werkt! Het is geweldig nieuws dat er door extra PrEP-behandelingen nauwelijks nieuwe hiv-infecties zijn in Amsterdam. Laat het landelijk een voorbeeld zijn hoe we samen met alle organisaties die zich hiervoor inzetten hiv-besmettingen tegengaan.” 

Nauwelijks nieuwe besmettingen

Vorig jaar zijn er in Amsterdam – van oudsher een hotspot van hiv-besmettingen in Nederland – slechts negen nieuwe hiv-besmettingen bij gekomen. In 2021 waren er landelijk nog 457 besmettingen en in Amsterdam waren dat er 66. De afgelopen jaren daalt het aantal besmettingen hard, sinds 2010 is het aantal met maar liefst 95 procent afgenomen. Dat is te danken aan de jarenlange inzet van organisaties zoals het Aidsfonds, Soa Aids, Nederland, GGD Amsterdam, GGD GHOR Nederland en StichtingPrEPnu.  

PrEP-behandeling

Het hiv-preventiemiddel PrEP is het enige middel dat voorkomt dat het hiv-virus zich kan nestelen in het lichaam.  Alleen de wachtlijsten voor het middel waren erg lang. Op initiatief van D66 Amsterdam is er vorig jaar daarom extra geld vrijgemaakt voor PrEP-behandelingen. De succesvolle Amsterdamse aanpak krijgt ook landelijke navolging: D66-minister Ernst Kuipers heeft na het goede nieuws besloten om het hiv-preventiemiddel landelijk breder beschikbaar te stellen.