Pak online bedreigingen van basisscholen aan

Afgelopen week moest de basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost twee dagen de deuren sluiten. Dit was besloten nadat een medewerker een bedreiging ontving onder een TikTok-bericht. Het is niet een op zichzelf staand incident. Op meerdere plekken in het land zijn recent scholen gesloten vanwege het ontvangen van online dreigementen. D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk stelde hierover vragen aan wethouder Moorman. Ook heeft D66 samen met andere partijen, het college verzocht om ook het basisonderwijs op te nemen in de schoolveiligheidsaanpak. Rooderkerk: “Het is een zeer zorgelijke ontwikkeling dat een school de deuren moet sluiten vanwege bedreigingen. Kinderen moeten ten alle tijden veilig naar school kunnen in onze stad.” 

Meerdere dreigementen

Op woensdag 12 april is er een bedreiging geplaatst onder het social media-bericht van een medewerker van de basisschool Samenspel. Daarop besloot de school tijdelijk haar deuren te sluiten, en moesten de leerlingen van groep acht een dag later beginnen met de Cito-toets. Begin van deze maand sloten ook meerdere scholen in Zaandam de deuren, nadat iemand online dreigde leerlingen en docenten aan te vallen. Ook in Dordrecht moest een basisschool eerder deze maand dicht vanwege online dreigementen. 

Schoolveiligheid

De veiligheid van leerlingen en schoolpersoneel moet ten alle tijden gewaarborgd worden. Dat dit vaker voor lijkt te komen is zorgwekkend. Om dit in de toekomst te voorkomen stelt Rooderkerk, samen met andere raadsleden, voor om de schoolveiligheidsaanpak uit te breiden naar het basisonderwijs. Ook gaat de wethouder, naar aanleiding van de vragen van D66, onderzoeken hoe bedreigingen via social media voorkomen kunnen worden.